Великобритания и Португалия въведоха нови мерки, Австрия обяви вечерен час

Европа отбеляза антирекорд. Заразените с коронавирус станаха 10 милиона. По този показател континентът е зад Азия и далеч зад двете Америки, но броят на положителните случаи расте практически във всички държави. Великобритания и Португалия въведоха нови карантинни мерки, а Австрия обяви вечерен час.

Карантина в Белгия: Затвaрят заведенията, има и полицейски час

Три милиона души бяха тествани за коронавирус в Словакия. Безпрецедентната акция предвижда да бъде тествано цялото население. През уикенда огромни опашки се извиха пред центровете за взимане на проби.

40 хиляди лекари, подпомагани от полицаи, войници и доброволци, бяха персонала на 5 хиляди центъра за тестване. Страната иска да вземе проба от всеки гражданин, с изключение на децата под 10-годишна възраст. Някои изказаха съмнения за смисъла на мащабната операция. Властите настояват, че има смисъл и ще бъде полезно.

А в Испания специални отряди на полицията започнаха лов на нарушители на карантината. Бяха разбити врати и претърсени имоти. Полицията обяви, че са заловили участници в над 80 частни партита, организирани в нарушение на правилата за събиране на ограничен брой хора.

СОЛУН И СЕРЕС ПОД БЛОКАДА: Излизането навън ще става с разрешение чрез съобщение

А страната с най-висок процент на заразяване – Белгия, от днес въведе новите ограничения. Те ще продължат поне месец и половина.  От днес се затварят магазините, които не продават стоки от първа необходимост.

„Единствената ни цел е да не допуснем здравните услуги да се сринат под натиска, който дори и днес е вече огромен. За да го постигнем, е ясно, че ще е необходимо дългосрочно и колективно усилие. Давам си сметка, че това са драстични и особено болезнени мерки. Но това са мерки на последния шанс”, обясни министър-председателят на Белгия Александър де Кро

Новите мерки се прибавят към вече въведените, които включват затваряне на барове, кафенета и ресторанти. В сила е вечерен час, а компаниите са задължени да изпратят служителите си да работят от вкъщи, там където това е възможно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.