Медикът признат за виновен за немарливо изпълнение на професията си

Бивш анестезиолог от болницата в Разград беше осъден заради смъртта на пациент през 2011 г. Присъдата е  две години „лишаване от свобода” с тригодишен изпитателен срок, съобщават от прокуратурата в Благоевград.

Подсъдимият лекар е обвинен в немарливо изпълнение на професията си. Той работел като лекар-анестезиолог в „Хирургично отделение” в МБАЛ-Разлог. През април 2011 г. лекарят изпълнявал задълженията си в операционна зала. При въвеждане на пациента в анестезия, с поставяне на ларингоскоп, д-р Т. причинил разраняване на лигавицата на твърдото небце и разкъсване на мекото небце, дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой. Последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв, съобщават още от прокуратурата. 

Американски лекар беше обвинен за убийствата на 25 пациенти

Според държавното обвинение в тази ситуация подсъдимият проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не осигурил готовност за прилагане на алгоритъм за трудна интубация. К.Т. не приложил и редица други методи, допълнителни средства и техники за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“.

Мъж, работил като медицинска сестра, е разследван за убийства на пациенти

Първоинстанционният съд е признал подсъдимия за виновен. Присъдата може да се обжалва пред въззивния съд.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си