Ще повлияе ли дистанционното обучение върху качеството на преподаване?

Сред обсъжданите от експертите мерки е онлайн обучение за децата от 5-ти до 12 клас. Решение за това не беше взето, но започна кампания на лекари и учители в социалните медии, която призовава за временно затваряне на училищата. В момента дистанционно учат само гимназистите.

Здравните власти предлагат по-строги мерки в борбата с COVID-19 (ВИДЕО)

Необичайният час, на който попада екипът ни, е в 51-во училище в София. Там децата присъстват  в клас, но учителката им, която е с коронавирус, преподава от вкъщи. Сама изявява желание. 

„Не мога да отида на работа, не мога да съм при децата, но съм в добра кондиция и мога да преподавам“, казва учителката по английски език Антоанела Славейкова.

Децата веднага приемат идеята

„На тях им е забавно и не бих казала, че е трудно, да не е същото като на живо, има и недостатъци, но в никакъв случай няма да дадем възможност да се провали учебният процес. Продължаваме го“, казва още Антоанела.

Влизаме и в 4 клас, където учебният процес си протича нормално.

„В училище е по-интересно и е много по-хубаво, играем с деца и се забавляваме“, казва Лили.

„На мен повече ми харесва на училище, не е като вкъщи да се въртя от едната стая в другата“, смята друго дете.

Отново над 4000 новозаразени с COVID-19 и много починали

„Децата особено в начален етап, трябва да останат в клас, защото ние тук учим, играем, забавляваме се, спазваме мерките и на нас ни е по-добре тук“, казва началният учител Дияна Тодорова.

В 51-во училище има двама учители и трима ученици с коронавирус.

Директорът е категоричен, че до пълно затваряне не трябва да се стига. А прогимназиалният етап към този момент трябва да учи в клас.

„Решенията трябва да се взимат от локалните щабове, не за цялата страна, защото това не е нещо, което ще мине за две три седмици и трябва да се управлява много гъвкаво и динамично“, казва директорът Асен Александров.

В 119-то училище обаче решиха и прогимназиалният етап да се обучава онлайн. Ивелина Николова, която има дъщеря в 7 клас веднага подкрепя идеята, тъй като се притеснява за детето си. Тя смята, че броя на случаите се увеличава именно след 15 септември.

Ангелов: Надяваме се през април да има ваксини срещу COVID-19 у нас (ВИДЕО)

„Разумно е децата да минат на онлайн обучение, имайки предвид бройките, които скачат от 2 на 4 хиляди. По-добре е и за децата, които остават от 1-ви до 4-ти клас, че няма да има такова струпване на ученици в коридорите“, смята тя.

Ивелина е категорична, че дистанционното обучение няма да повлияе драстично на качеството на образованието.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.