В пловдивското село горя завод за преработка на плодове

Днес се очакват резултатите от измерването на чистотата на въздуха в пловдивското село Катуница след огромния пожар, който избухна в едно от местните предприятия. 

Цяла нощ пожарникарите се бореха с  тлеещите огнища в пламналата фабрика в пловдивското село Катуница. Два камиона, складът за готовата продукция и хладилното хале са напълно унищожени. Част от готовата продукция също е изпепелена.

 

 

„Щетите са големи. Изгоряла е хладилната база. Това е почти нова хладилна база, скоро построена по съвременна технология. Големи са щетите", заяви Илияна Аврамова, началник „Охрана на труда“ във фабриката.

Въпрос: Имате и камион, който чака за продукция?

„Този камион ще бъде върнат. Няма да бъде натоварен, защото няма с какво”, посочи Аврамова.

Огромен пожар в завод в Катуница, над 100 души са евакуирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съдбата на 350 работници, които се трудят във фабриката остава неясна. От днес те не са на работа.

„Дойдохме да проверим какво ще се случи, кога ще започнем да работим. На всички ни е ясно, че ситуацията е неприятна”, заяви Павлина Стоилова – служител отдел “Експедиция“ в завода.

„Хората са притеснени не толкова за здравето си, колкото за това, че могат да изгубят работата, която имат във фабриката. Има семейства, които работят – и съпругът, и съпругата са вътре и има семейства с по един- два кредита. Тежко е!”, посочи Красимир Юруков, кмет на с. Катуница.

Семействата от близките до фабриката къщи, които вчера бяха евакуирани, снощи са се прибрали по домовете си. За Марта и двете й деца нощта е била неспокойна и изпълнена с притеснение.

„Миризма има, да. Както и в момента. Надяваме се да е само толкова и скоро да свърши. Един съсед ми се обади. Помоли ме да взема майка му- съседката ни, която е доста възрастна и да се дръпнем някъде по-настрани, понеже това било амоняк и щяло да гръмне. Взех я. Дръпнахме се по-настрани. Наложи се да взема съпруга ми и децата ми от Пловдив и заминахме за града и това беше”, разказва Марта Арбалиева.

И пожарникарите са готови за протест

Заради задушливия дим от горенето на полиетиленови бидони, варели и гуми, мобилна станция на екоминистерството от снощи е разположена в селото и измерва състоянието на въздуха.

„В момента най-важното е, че в Катуница се диша. Хората дишат”, заяви кметът на селото Красимир Юруков.

Въпрос: А има ли токсично обгазяване?

„Може би във вчерашния ден имаше”, посочи кметът.

„До момента няма превишения на нормите!”, заяви Герман Германов, главен експерт ИА "Околна среда".

И днес училището и детската градина в Катуница ще останат затворени. Децата са по домовете си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.