В операцията участие е взела и българската спецпрокуратура

Специализираната прокуратура участва в неутрализирането на международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми чрез IP телевизия, киберпрестъпления и пране на пари, съобщават от държавното обвинение.

Групата действала в 11 европейски държави - Италия, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния, Словения и България, като е генерирала значителни незаконни приходи.

През 2019 г. в Специализираната прокуратура е образувана преписка по изпратена от Националното бюро на България в Евроджъст Европейска заповед за разследване, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол. Заповедта е във връзка с образувано от прокуратурата в Неапол наказателно производство срещу организирана престъпна група за аудиовизуално пиратство чрез излъчване на защитени с авторско право платени телевизионни програми, кинопродукции и програми в интернет. Разследването поели следователи към отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура и инспектори от ГДБОП.

На 10 ноември е проведена акция по разбиване на бандата, която протекла едновременно във всички 11 засегнати държави.

Под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура у нас е извършено претърсване и изземване в офис на търговско дружество със седалище в Петрич, управлявано от двама чужди граждани. Те са разследвани като участници в престъпната група. Оттам, както и от офиси в София, Ямбол и Монтана, са иззети сървъри, декодери, рутери, лаптопи и друга техника, както и много документи. Запорирани са банкови сметки, управлявани от участниците в групата, както и движимо имущество.

За работата си по случая Специализираната ни прокуратура получи висока оценка от Републиканската прокуратура при съда в Неапол и от Евроджъст.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.