Любопитната изложба е подредена в Регионалния исторически музей

Изложба „Храни душа да те слуша. Храненето в София и Софийско” в Регионалния исторически музей в София. Експозицията е изложена от 5 ноември в залата за временни изложби в сградата на Музея на пл. „Бански” 1. Целта е да се представят както традициите, така и промените в храненето на населението от софийски регион и София в периода от втората половина на ХІХ век до края на Втората световна война. За целта са направени възстановки, като кът от селска къща за приготвяне на храната и хранене и кухня от 30-те – 40-те години на ХХ в.

Ще може да видите още фаянсови съдове и такива от майсенски порцелан, прибори от дърво, рог и кост и прибори от сребро. Център на експозицията е маса, подредена за тържествен обяд. На нея е подреден порцеланов сервиз от Двореца, предоставен от Националния политехнически музей. Изящни стъклени съдове с гравирани гербове, менюта от заведения с ценоразпис, както и художествени проекти на менюта, собственост на Държавна агенция „Архиви“ са част от експозицията.

Сред най-любопитните експонати са електрическа печка от 30-те год. на ХХ в., както и предшественика на съвременния хладилник, който изстудява с лед.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 28 март 2021 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си