Расте броят на пациентите в интензивни отделения

3712 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. За последните 24 часа са направени 8820 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград – 155; Бургас – 221; Варна – 301; Велико Търново – 83; Видин – 22; Враца – 89; Габрово – 84; Добрич – 34; Кърджали – 12; Кюстендил – 113; Ловеч – 29; Монтана – 64; Пазарджик – 88; Перник – 72; Плевен – 102; Пловдив – 408; Разград – 26; Русе – 158; Силистра – 59; Сливен – 89; Смолян – 7; София област – 100; София град – 929; Стара Загора – 185; Търговище – 18; Хасково – 118; Шумен – 53; Ямбол - 93.

Извънредни мерки от петък (ВИДЕО)

Общо 133060 са потвърдените случаи на COVID-19 в България. От тях 87073 са активни. 42620 са вече излекуваните лица. 2518 от тях са регистрирани през последното денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6548 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 410 са настанени в интензивни отделения или клиники.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 5280 лица-медицински служители. 154 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 58 са установени при лекари, 37 - при медицински сестри, 16 - при санитари, 4 - при фелдшери и 39 - при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 3367. Нови 141 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

Около 50 хиляди работещи ще могат да се възползват от новата мярка, подготвена от правителството. Социалният министър зави още, че е предвидено парите по тази мярка да се получават поне 2 месеца. Освен това -  ще се даде възможност различните мерки да се комбинират. Така отделни служители ще могат да получат повече пари. Пари от държавата ще могат да получат и хората на граждански договор, както и самонаетите.

Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун, трябва да подадат заявление към работодателя си. Така те ще могат да се възползват от помощта от 24 лв. дневно. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда:

„За 60 дни е предвидена тази помощ за около 50 000 човека. Имаме готовност да разширим средствата“, каза Сачева.

Д-р Брънзалов: Без лимит на електронните PCR направления

356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед за частично затваряне на държавата. Затова правителството реши - дава се възможност бизнеса да комбинира всички мерки, за да може да подпомогне възможно най-много служителите си. Именно това искане беше отправено преди дни, когато стана ясно, че държавата ще бъде частично затворена поне до Коледа.

„Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички мерки. Един работник не може да получава няколко помощи на един работодател може да комбинира няколко мерки“, добави социалният министър.

Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни. Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

Хората на граждански договор могат да получат 610 лева. Същите пари ще могат да вземат и безработните, които нямат право на обезщетение. 

Сачева: Стараем се помощта да обхване всички, разглеждаме различни комбинации

Помощта за самонаетите пък ще е в размер на 290 лева. От медицинска гледна точка – здравните власти правят направленията за PCR без лимити. Вече е готов и алгоритъмът как ще се издават направленията.

„При телефонна консултация ще бъде правен амбулаторен лист и ще бъде назначено PCR изследване на нуждаещите се. Това ще се случва при наличието на поне 2 от 11 симптома. От системата ще бъде генериран номер, който ще бъде предоставен на пациента. С него той може да отиде във всяка лаборатория, която има договорени отношения и прави този вид тестове“, каза зам.-председателят на БЛС д-р Брънзалов.

Към момента обаче електронното направление не може да се използва.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.