Системата ще генерира номер, който ще се предоставя на пациента

„При телефонна консултация ще бъде правен амбулаторен лист и ще бъде назначено PCR изследване на нуждаещите се. Това ще се случва при наличието на поне 2 от 11 симптома на COVID-19. Системата ще генерира номер, който ще се предоставя на пациента. С него той може да отиде във всяка лаборатория, която има договорени отношения и прави този вид тестове“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Второ поредно денонощие с рекорден брой излекувани, 42% нови заразени

Той обясни, че всичко това трябва да се случва за хора със симптоми и апелира да не заблуждаваме системата.

„Когато се заяви в национални медии, че въпросните PCR направления няма да бъдат регулирани, а след това се пробутват текстове, че ако случаите станат много те отново ще бъдат лимитирани, не е добре. Дълго време ние едва намирахме думи, за да обясним на хората да отидат и да си направят PCR тест. Важно е, че тези направления няма да имат лимит и няма да бъдат регулирани с обикновения стандарт“, обясни д-р Брънзалов.

Той добави, че тези изследвания не са част от пакет с други като рентгенова снимка и кръвни проби.

„Всеки от нас се старае процесът пред кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъде максимално лесен. Опашки обаче може да има винаги“, каза специалистът.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.