Д-р София Ангелова разказа как протича COVID-19 и какви са най-честите симптоми

„COVID-19 протича в два етапа. Първият е, когато човек се заразява, симптомите обикновено се проявяват след 4-ия ден. Два дни преди това човек може да бъде заразен за останалите. Вирусът попада в дихателната система, в горните дихателни пътища, свързва се с тях и започва неговото бързо размножаване”, обясни пулмологът д-р София Ангелова в ефира на „Неделята на NOVA”.

Д-р Бруск Халил: Хората да потърсят лекарска помощ, ако симптомите не отминават

В този период може да се усети сухота и дразнене в гърлото – симптоми, на които човек може да не обърне внимание, но те са много важни. Когато се включи имунната система, започва защитната реакция. Различните имунни системи на хората са причината за различното протичане на болестта, обясни д-р Ангелова.

„Първият симптом – висока температура. Хората се стряскат и плашат, но температурата не е симптом, който изисква бърза помощ. Тя е защитна реакция на организма. Вирусът умира при 38,39 градуса. Нашият организъм е така устроен, че да се бори с вируса”, добави пулмологът.

Тя поясни, че с температурата човек може да има главоболие, диария, болки в мускулите и ставите. Важен симптом се оказва задуха, но такъв се причинява и от паник атаки, които много от заразените получават в следствие от стреса.

Бебе се роди с антитела срещу COVID-19

„Ако имунната система реагира адекватно, до 10 дни симптомите изчезват. Остава умора, от която човек се възстановява. Когато обясниш на човек, че температурата е защитна реакция, той се успокоява. Когато човек е спокоен, оздравителният процес се съкращава. Вирусът преминава за 10 дни при здравите хора, при децата. В тези 10 дни PCR тестът и голяма част от антигенните тестове са положителни”, каза още д-р Ангелова.

След тези дни имунната система става по-активна, започва да отделя цитокини и хемокини и води до възпалителен процес, който засяга кръвоносните съдове. Когато те се възпалят, се нарушава движението на кръвта и се създават условия за тромбообразуване. Според д-р Ангелова скенер и рентген са необходими във втората фаза на заразяването.

По-малко починали и новозаразени за последното денонощие

„Това не е пневмония, причинена от бактерии, за да започнем веднага антибиотично лечение. Трябва търпение и спокойствие. Когато измененията обхващат по-висок процент от белия дроб, тогава се получава задух”, обясни тя. Пулмологът подчерта, че тя и колегите й са притиснати и изнемогват.

„Колегите в болниците работят без глътка въздух и без капка вода, защото са облечени в защитни облекла в своите 24-часови дежурства. Респект към моите колеги, всички сме на предния фронт в битката с един невидим враг”, заяви тя и отправи послание към хората да бъдат дисциплинирани и да спазват мерките.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.