Над 35 000 са учениците, които няма да се включат ефективно в електронна среда

Удължават учебната година за децата от първи до 6 клас! Това става в първия ден от изцяло дистанционното обучение в българските училища. Същевременно по данни на образователното министверство над 35 000 са учениците, които  няма да се включат ефективно в електронна среда.

По-дълга учебна година за част от учениците (ЗАПОВЕД)

На терасата в снега, така 7-годишният  Никола и по-малкият му брат прекарват междучасието в първия изцяло онлайн ден от дистанционното обучение. А вкъщи детската стая се превръща в офис. Пред единия компютър учи първокласникът, а на метри от него  майка му работи. И тя от разстояние.

Габриела смята, че дистанционното обучение не е за  малките ученици.

„По-адекватното щеше да бъде, ако децата бяха пуснати във ваканция и учебната година беше удължена,защото в момента нито има нормален час въпреки невероятните усилия на учителите, нито смятам, че е пълноценно това, което се взима като материал“, смята Габриела Иванова.

Макар и още първия ден - на Никола вече му липсва ходенето на училище и срещите с приятели. При по-големите ученици обучението от разстояние минава по- лесно, казват учители.

12-ти клас от столичното 51-во училище правят класната работа по математика онлайн.

„Специално за първия срок може и да не можем да преподадем всичко, тъй като и времето намалява, сега знем и че ваканцията ще се удължи малко, но имаме и допълнителни часове - това ще стане ясно до края на годината, но и друг път се е получавало и можем спокойно да преструкторираме материала“, казва Йорданка Алексиева.

Вълчев: Над 35 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението

До удължаване на учебната година все пак ще се стигне, но само за учениците от 1-ви до 6-ти клас. Децата от 1 до 3 клас трябва да приключат училище на 23 юни, а  тези от 4 до 11 клас - до 30 юни. Училищата, които изпитват трудности с онлайн преподаването ще наваксват пропуснатия материал през двете допълнителни седмици на юни. А тези, които и сега се справят успешно в електронна среда, могат в края на по-дългата учебна година да въведат дейности по интереси.

„Повечето училища, в които учениците са ангажирани, които провеждат дистанционно обучение по седмично разписание – тези две седмици накрая ще им останат за проектни дейности. Това може да включва екскурзии“, каза министър Красимир Вълчев.

А Никола се надява по-бързо да се върне на чина. Отново заедно със съучениците си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.