Това заяви той в студиото на "Здравей, България"

Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Здравей, България”. 

„Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия, да престанем да ходим с маски и да се страхуваме”, добави професорът.

„Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната програма за бебетата и за всички останали”, категоричен беше проф. Кантарджиев.

Фондация "Гейтс" дава нови $250 млн. за борба с коронавируса

Според него е необходимо 70% от населението да си сложи ваксината срещу COVID-19, за да има положителен резултат в борбата с пандемията.

Кантарджиев обясни, че на 29 декември Европейският регулатор по лекарствата трябва да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват. 

„Когато кажеш "ваксина за милиони хора", тя трябва да е брилянтна и да няма лоши случаи”, каза членът на Националния оперативен щаб.

Той коментира и процента медици (около 48%), заявили желание да си поставят ваксината.

„Това е висок процент, но броят им всъщност е малък. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират - са убедени, че след като работят с болни от коронавирус, са прекарали инфекцията. Това е доста вероятно”, добави професорът. 

Български експерт в Берн: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично

 

 

Проф. Кантарджиев отново посочи, че всеки има право на индивидуален избор дали да се ваксинира, или не. Подписването на декларация за информирано съгласие при поставянето ѝ било необходимо, за да може страната ни да се погрижи за хората при евентуални странични реакции. Изискването било на производителя.

„Нашата държава поема риска, а не Европейската комисия, която е сключила договора. Ако имунизираш един милион души, може да се получат нежелани странични ефекти и трябва да докажеш, че е от ваксината - държавата поема щетата”, коментира още директорът на НЦЗПБ.

Относно фазите на ваксинация и поставянето на ваксината на служители във ферми за норки той обясни: „Много е важно те да бъдат имунизирани, защото човек, ако заболее от коронавирус, даже и леко, вирусът може да зарази норките. При тези животни заболяването не протича като при хората. Те обикновено се заразяват чрез храната. Много е опасно, когато вирусът премине от човек на животно, защото може да се получи мутация и да ни върне вируса по различен начин”, разясни проф. Кантарджиев.

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19

Той коментира и поставянето на ваксината при хора с автоимунни заболявания.

„Хората с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Такива са ваксините на „Астра Зенека”. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус", поясни Кантарджиев.

Пептидните ваксини се очаква да излязат през февруари или март.

За хората с алергия проф. Кантарджиев каза, че не е необходимо да изчакват. „РНК ваксините, които се правят от Pfizer и „Модерна”, са с по-ниска вероятност за алергични реакции. Винаги обаче има възможност за такава. Важно е с каква честота”, коментира професорът.

Kитайска фирма твърди, че ваксината й срещу COVID-19 е с 97% ефективност

Лошият вариант не са страничните ефекти на ваксината, а ако евентуално всяка година или на веднъж на всеки три трябва да си я поставяме, категоричен беше Кантарджиев.

„Когато се прави ново лекарство, каквото е ваксината, в началото се избягват бременните жени и малките деца. Решено е тя да не се поставя на бременни, защото за тях е известно, че дори да се разболеят, инфекцията не протича тежко, а детето е защитено”, разкри той.

Скока на смъртността у нас той обясни с това, че възрастните хора търсят късно медицинска помощ. „Има влошаване и късно лечение. И без коронавируса сме на едно от първите места по смъртност в Европа”, поясни директорът на НЦЗПБ.

Той сподели интересен случай от своята практика. В Националната референтна лаборатория при 3-годишно дете са установени три вида вирус - коронавирус, бокавирус и риновирус.

„Детенцето вече е изписано живо и здраво. Това, ако се случи на възрастен, няма да е така”, обобщи Кантарджиев.

На база изследванията проф. Кантарджиев обяви, че към момента в България няма грип.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.