Според бившия здравен министър по-страшни са конспирациите относно ваксинирането

Много хора не знаят, че преди да се предложи, ваксината се изпитва върху огромен брой хора. Реакции имат хора от най-елементарни хранителни продукти. Някои не понасят ягоди, други ябълки, трети се алергични от мляко. Възможно е някакъв процент хора да има реакция към ваксините, но в това няма нищо страшно. Това заяви  в ефира на „Неделята на NOVA” бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. 

Готови ли са гражданите на Европа да се ваксинират?

Относно ваксинирането той смята, че хората се страхуват, защото не знаят каква ще бъде реакцията. Според него е съвсем нормално да се прояви зачервяване, вдигане на температура, но това не крие опасности.

"Ако 70% от населението се ваксинира, това ще даде шанс за една по-ефективна борба с вируса. Мисля, че българите сме разумен народ и след като ни бъде обяснено, няма да има такива остри реакции", каза още проф. Гайдарски.

Колко процента от медиците искат да си сложат ваксина срещу COVID-19

Той определи конспирациите за „чипиране” с ваксината като „абсолютна глупост”. Все пак бившият здравен министър няма да се ваксинира сега, а по-скоро през лятото, тъй като сега има антитела, защото е прекарал коронавирус.

„Най-опасното сега е, че хората смятат, че чрез ваксината ще се вкарат други вируси в организма и тези вируси едва ли не ще атакуват нашия геном. Тук има опасност от други реакции. Всъщност чрез ваксината се вкарват тела, които са алергени и вдигат имунната защита на организма. Те създават антителата и това е самоотбраната на организма”, обясни проф. Гайдарски.

Експерт: Хората с класически алергии могат да проявят реакция и към ваксината

Той подчерта, че работата в COVID отделението е много тежка както за лекарите, така и за медицинските сестри и санитарите. Професорът смята, че здравната система ще издържи, но медиците трябва да бъдат стимулирани, а заплатите им – равни на европейските им колеги.

Целия разговор с проф. Радослав Гайдарски гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.