Тя вече е вкъщи след едва девет дни в болница

99-годишна жена от троянското село Черни Осъм успя да пребори коронавируса. Василка Ковачева остана в болница само девет дни и от седмица е вкъщи на домашно лечение. И лекари, и хората от региона, очакват стотния й рожден ден през март догодина.

Василка все още е под карантина. За нея се грижи специален човек, осигурен от кметството, който предостави на NOVA кадри с първите й думи, след като била изписана от COVID отделението на белодробната болница. Сега възрастната жена е заредена с оптимизъм.

„А-а-а, догодина, през март ще направя 100 години”, радва се Василка Ковачева.

След 76 г. брак: Двойка столетници пребори и COVID-19

 

 

Всичко започва през първите дни на декември. Личният лекар на жената идва в дома й и отчита висока температура, както и симптоми на COVID-19.

“Спешна помощ дойде и я взе с линейка. В троянската болница установиха положителен тест за коронавирус, след което беше настанена в белодробната болница, където изкара необходимото време”, разказва кметът на с. Черни Осъм Марин Сираков.

„Василка е с исхемична болест на сърцето и хипертония – заболявания, които допълнително усложняваха процеса на лечение. Но тя усмихната напусна нашата болница", сподели д-р Цветомила Дудевска, управител на белодробната болница в Троян.

Първият заразен с COVID-19 у нас е открит през януари

„Имахме по-млади пациенти, на които се наложи да се лекуват по-дълго време”, разказва д-р Дудевска.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.