Заповедта за новата промяна излезе в късния следобед вчера

От днес бързите антигенни тестове вече са алтернатива на PCR-ите. Резултатите от тях ще влизат в официалната статистика на заразените българи.

Пореден ден повече излекувани от новозаразените с COVID-19 у нас

Далите положителна проба при направен антигенен тест ще подлежат и на задължителна карантина. В изолация трябва да са и контактните им лица.

ОКОНЧАТЕЛНО: Приравняват антигенните към PCR тестовете (ЗАПОВЕД)

Заповедта за промяната излезе в късния следобед във вторник. Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че забавянето на влизането на това правило в сила се е случило поради липсата на достатъчно информация дали антигенните тестове отчитат правилно и при новата мутация на COVID-19.

Това означава, че за първи път хората дали положителна проба с бързи тестове ще подлежат на карантина.

Бързите антигенни тестове са в пъти по-голям процент от PCR-ите, заяви проф. Аргирова. По думите й, само за вчера в болницата, в която работи, бързите тестове са били поне с 20 процента повече:

„Има резон в това признаване, въпроса е един единствен – дано антигенните тестове, които се закупуват в цялата страна, да бъдат с чувствителност над 90 процента. Тогава могат да заместват PCR тестовете“.

Според медиците тестовете, които купуваме сами от аптеките имат смисъл, но само ако се правят след инкубационния период:

„Точни са, особено антигенния тест е добър и трябва да разчитаме на това, защото има различни причини поради които хората не могат да отидат до здравни заведения“, добавя проф. Аргирова.

Ваксините, които чакаме от Европа, няма да загубят действието си при наличието на мутациите на коронавируса, които вече са поне 5, допълни още вирусологът макар, че призна – вирусът вече е много по-различен от този в началото на епидемията:

„Нито една от мутациите няма да доведе до промяна в която и да е от предлаганите ваксини“, заяви проф. Аргирова.

Самите мутации пък протичат по подобен начин, но лекарите наблюдават по-дълъг инкубационен период, както и спадане на възрастовата граница на новозаболелите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.