Засилено полицейско присъствие по пътищата на цялата страна

Засилено полицейско присъствие, проверки и интензивен трафик в днешния последен почивен ден след празниците.  И към момента движението е интензивно на входа на столицата по АМ „Тракия” в  посока София.

 Още в следобедните часове движението с желаещите да се приберат в столицата се засили. Някои от шофьорите предвидливо тръгнаха на път по-рано.  „За да може да не попаднем в трафика”, мотивира решението си Симеон Радионов.

Само за 2 часа на входа на София бяха хванати  регистрирани десетки нарушения за превишена скорост. При ограничение от 60 км в час един от шофьорите, които ще получат честитка, минава  със 106 км в час. Засилените проверки продължиха през целия ден.

Повече постове на КАТ по най-натоварените пътища

Отношението на една част от шофьорите продължава да бъде безотговорно на пътя, казват от полицията. Освен със скорост над допустимата, не липсват и водачи с алкохол, или наркотици в кръвта.

„Около 11 часа на един от изходите от столицата уредът е отчел 2, 72 промила на 1000. Малко преди 14 часа също е установен водач след употреба на наркотици”, съобщи Лъчезар Близнаков, ГДНП.

 

 

Интензивен беше трафикът и по пътищата в Югозападна България. Най-натоварено  по традиция движението беше в отсечката между Симитли и Благоевград. За сравнително лекия трафик допринесе и фактът, че голяма част от пътуващите тръгнаха още вчера.

От полицията отчитат спад в тежките инциденти на пътя по празниците. Ако през 2019-та те са били 195, с 260 пострадали и 15 загинали, то  в последните 10 дни от 2020-та катастрофите са 149, ранените 191, а загубилите живота си зад волана 12. Само за 31 декември и за 1 януари глобените са над  5000 шофьори. А взетите книжки са 161. Повече от 80 са случаите на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.