Очаква се разтопеният сняг да се превърне в лед

Опасно време в части на Европа. Испания бърза да почисти рекордния снеговалеж преди новата криза. Очакват се големи студове, на места под минус 10 градуса. Това ще превърне започналия да се топи сняг в лед.

ВЕЧЕ ТРЕТИ ДЕН: 90 души са блокирани в мол заради снежната буря в Испания (СНИМКИ)

Властите се опитват както да изчистят пътищата, така и да доставят превантивно храни, лекарства и ваксини в районите, които са под заплаха да бъдат откъснати. Конвои, охранявани от полиция, бяха организирани за превозването на 300 хиляди ваксини срещу коронавирус от столицата към няколко регионални здравни служби.

 

 

А за почистването на снега беше използвана и армията, в опит да бъде осигурено движение по над 700 основни и второстепенни пътища. В последните няколко дни Мадрид и областта беше затрупан от дебел сняг, достигащ на места 50 сантиметра. Четирима души загинаха в най-тежката зимна буря в района от 50 години.

Снежната буря в Испания погуби 4-ма, мадридчани тръгнаха по улиците на ски (ВИДЕО)

"След като спасихме всички, заседнали по пътищата, втората фаза e да окажем помощ на всеки, който се нуждае от доставки. Oпитваме да се върнем към нормалния ритъм, но няма да е лесно. Температурите падат и на много места снегът се превъръща в лед", обясни директорът на мадридската служба за безопасност на гражданите Карлос Новийо. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.