Синоптиците предупреждават, че след валежите идват ледени дни с минусови температури

Трето денонощие България e във воден капан. Аварийни и пожарни екипи в цялата страна се надпреварват с времето, за да успеят да спасят хора и къщи.

В Софийско продължават опитите на хората да спасят имуществото си. В Южна България огромно свлачище се стовари на пътя към Гоце Делчев. На Изток е обявено частично бедствено положение и евакуация. А заради придошли води пътят Бургас-Созопол е блокиран. Централният Балкан е затрупан от сняг. Едни от най- натоварените проходи бяха блокирани. „Хаинбоаз" е затворен, сложна е ситуацията и на „Шипка". 

А синоптиците предупреждават, че след водата идват ледени дни с  минусови температури. Критични точки заради поройни дъждове или снеговалеж има на територията на цялата страна!

СНИМКИ ОТ ПЪТЯ ЗА СЕЛО ПЛАНА ВИЖТЕ ТУК

Над 50 къщи в софийското село Петърч и около 10 в Костинброд са под вода. Помощ на засегнатите от стихията оказват пожарникари, доброволци и служители на общината.

„В детската градина в Петърч имаше изключително много вода снощи. Работният процес обаче не е спрян, за да бъдат приети децата”, каза кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

„Цяла нощ работим. Правихме диги. Използвахме тежки машини, за да удържим язовир „Маслово”. Там имаше проблем на стената. Пазехме най-вече ниската част на Костинброд”, обясни още кметът.

Стената на язовира е била пред рухване. През нощта е укрепена, а днес язовирът прелива, но само от своя преливник.

Три реки в Костинброд преляха, общината е пред бедствено положение

Укрепеният с камъни бряг на река Блато обаче не издържа. Бушуващата вода го разруши и застраши строящата се сграда на Неделното училище. 

След като нивото на реката започна да се понижава, пожарникарите извадиха помпите. А докато дойдат пожарникарите, някои взеха инициативата в свои ръце и започнаха да отводняват със самоделни машини.

Хората в района недоумяват защо се стигна до водния апокалипсис.

„Валежите бяха сериозни. Водосборът на реката е голям. Язовирите преливат”, заяви комисар Георги Иванов, РДПБЗН-София.

Общината ще има нужда от финансовата помощ на държавата.

Остава критично положението и в Нови Искър и населените места в района. Екипи на Гражданска защита отводняват къщи и дворове. Най-тежка е ситуацията в Мировяне, където пострадаха над 30 къщи, залети са десетки мазета, дворове и приземни етажи. Евакуирана от дома й беше и 74-годишна жена.

„Много се уплаших, бях в истерия”, разказва Мадлена Маркова. Водата настъпила първо в нейния дом. Сега е настанена в общинско жилище. Няма търпение обаче да се върне в дома си. Пари за ремонти възрастната жена ще събира тепърва.

Съседната улица „Марица”, прилича на едноименната река. Водата е заляла полето. Екипите на пожарната и аварийното звено на Столична община не спряха работа през целия ден.

Фандъкова: Опасност за населението в Столичната община няма

„Тук на река Блато, където вчера отворихме дигата, пада леко нивото. Нивата на всички реки са спаднали, това ни дава оптимизъм, че така ще продължи”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Снимка: Благой Цицелков

След като вчера дигата на река Блато беше бутната при газостанцията на Нови Искър, днес беше възстановена. Превантивно започна отводняването и на язовир „Суходол”.

Снимка: Благой Цицелков

„Нивото се е покачило към критично, така че трябва да го изпуснем язовира в преливника. Тук се изпука с 20 хил./кубични метра в минута”, заяви Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ – СО.

Снимка: Благой Цицелков

А хората са категорични, че не дъждът е причина за рязко покачилото се ниво на реката, а изпускането на язовирите. Близките язовири са в Костинброд и Опицвет.


Безсънни часове и на юг. Придошлите води на Струма застрашиха газопровода към Гърция. Важни пътища в Благоевградско бяха затворени заради свлачища и срутища.

Десетки малки срутища се активизираха в Кресненското дефиле през нощта и часове наред се налагаше движението да бъде спирано за кратки периоди, за да се чисти пътното платно. Прииждащите води на Струма обаче продължиха да нанасят щети надолу по течението на реката.

След като драстично повиши нивото си, река Струма увреди дигата край Струмяни и застраши минаващата оттам газопроводна тръба. С тежка техника и земна маса екипите на Напоителни системи опитваха да предпазят както тръбата, така и минаващата на 200 метра от реката автомагистрала „Струма”.

„Ако задържи нивото на реката, мисля, че ще се справим. Така че се надявам, ако продължи контролираното изпускане на язовир „Студена”, да няма проблем”, заяви Емил Илиев, кмет на Струмяни.

Часове по-късно аварийната ситуация се измести към пътя между Банско и Гоце Делчев. Там свлачище напълно блокира движението при отбивката за село Борово. Багери опитваха да почистят трасето, но часове наред калната маса си проправяше път и образува огромен нанос върху асфалта. По на юг река Места събори моста между Хаджидимово и село Блатска.

В областта отнесени от реките бяха още десетки мостове. Край Благоевград се наложиха със спешни действия да се помага на хората от две къщи, залети от река Струма.

Язовирите в областта не създадоха проблем и през целия ден водите в тях останаха под критичните нива.

В Батановци - едно от най-тежко пострадалите населени места от дъжда вчера, водата започна да се оттича. Евакуираните хора се прибират по домовете си. Предстои да бъдат оценени материалните щети - наводнени приземни етажи, мазета, дворове и удавени домашни животни.

„Цяла нощ наблюдавахме какво се случва. Изпомпвахме част от водата, доколкото можеше. Някъде към 3:20 започна частичното лека-полека оттичане на реката”, заяви кметът на Батановци Радослав Петров.

Снимка: Булфото

Сериозни проблеми заради пороите имаше в Югоизточна България. Придошли води заляха пътя Бургас-Созопол. Аварийна ситуация имаше и около река Маринка, в непосредствена близост до Бургас. Сутринта се наложи евакуация на обитателите на 20 постройки във вилно селище Черниците, а по обед село Равадиново обяви частично бедствено положение, което остава в сила. Вечерта беше затворен пътят Созопол - Приморско поради преливане на Ропотамо. На практика е затворен целият участък от Приморско до Черноморец и в двете посоки. С падането на нощта всички критични точки от областта остават под наблюдение.

От около полунощ живеещите във вилно селище Черниците забелязали, че нивото на река Маринка започва да се повишава. След часове на страх, около 5,30 часа се задействала системата за ранно оповестяване на риск от наводнения. Във вилното селище са изпратени екипи на службата за работа в кризисни ситуации.

„Трябваше бързо да се реагира, защото прецених, че има риск за жителите, които живеят в заливаемата част на реката”, заяви Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Местните са уплашени, защото още помнят наводнението преди няколко години, когато вилното селище беше залято от огромна приливна вълна. Днес наводнени къщи няма, но въпреки това вилното селище ще остане и през следващото денонощие под специално наблюдение.

Извънредна ситуация имаше и в село Равадиново, което обяви частично бедствено положение за срок от 48 часа.

А проливните дъждове затвориха пътя Бургас-Созопол. От Метеорологичната станция в Бургас са измерили най-сериозно количество валежи в района на село Граматиково - 85 л/кв.метър. В Бургас от 08:00 сутринта до 14:00 часа днес падналото количество дъжд е почти 32 л/кв. м.

Свлачище събори къща със 7 деца в нея

11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян. Те са откарани за преглед в местната болница. Двама от тях - дете на 7 години и жена на 50, са с по-тежки наранявания и са оставени за лечение в здравното заведение, без опасност за живота.

Инцидентът е станал малко преди полунощ. След като водата придошла от обилните валежи, къщата се срутила и затрупала хората вътре. Екипи на пожарната, полицията и община Смолян реагирали веднага и измъкнали всички от отломките.

7-годишното дете и 50-годишната жена, които са приети в болницата, са без опасност за живота, съобщиха лекарите. На адреса на къщата, която е стара и паянтова, са регистрирани 19 души.

Хората са настанена при свои роднини, съобщи зам.-кметът инж. Мариана Цекова. Община Смолян подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации и ще им бъде предложено да се настанят в тях. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На сесия на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща.

През цялото денонощие са постъпвали сигнали за паднали камъни, активизирали се свлачища, наводнени приземни етажи и паднали дървета по пътя. По селата обстановката също е усложнена. От проливните дъждове протече и покривът на киното и театъра в Смолян. 

Проливният дъжд, който се излива над Пловдив, превърна част от булевадрите в града в пълноводни реки и затрудни движението. На места уличните шахти се оказаха запушени и връщаха водата обратно.

Част от подлезите в града се напълниха с метър вода и напрактика се оказаха неизползваеми за гражданите. Полицията затвори надлеза "Скобелева майка", за да не потънат автомобилите във водата. Следят се язовирите и реките, които рязко покачиха нивата си.

Тежка пътна обстановка по най-натоварените старопланински проходи. Повече от четири часа "Хаинбоаз" беше затворен за движение на тежкотоварни превозни средства. На няколко пъти и за всички автомобили. Образуваха се километрични опашки. 

Динамична беше ситуацията и на другия старопланински проход – „Шипка”. Той остана отворен, но обилният снеговалеж от северната му страна и силен дъжд от южната затрудниха движението на автомобилите. Снежната настилка достигна  на места до 50 см.

Пътните служби ще дежурят през нощта, за да опесъчават, тъй като температурите започнаха да падат и пътната настилка вече е заледена на места.

След безсънната нощи, министри, директори на институции и столичният кмет се събраха при премиера, за да докладват, че ситуацията се нормализира, но опасността от наводнения не е преминала

„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много“, заяви премиерът Борисов.

Ситуацията в Софийското поле, където няколко села бяха застрашени, постепенно се успокоява

„Остава усложнена ситуацията в район Нови Искър основно, в квартал „Требич”, в някои части на „Връбница”. Цяла нощ екипите работиха, основната задача беше да се отведат водите към земеделски земи, да не се наводнят населените места”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Стадионът в Требич е наводнен от пороите - СНИМКИ

Заради силните дъждове у нас, Гърция и Турция са предупредени за опасността от високи води по поречията на Места и Марица. Продължава и изпускането на язовир „Студена”, като екоминистърът твърди, че не това е причината за наводненията в Пернишко.

„Не той е причината за наводненията по Струма, а река Конска, където има от 100 до 200 литра на кубичен метър. В момента реката се е оттекла и се надявам следващите дни да се успокои ситуацията”, заяви Емил Димитров.

Борисов: В петък зимата идва с пълна сила, да се внимава

„Създадени са всички необходими условия и на тези клиенти, които са били без захранване и електрическа енергия в рамките на вчерашния ден, вече е възстановено. На 63 населени места на територията на ЧЕЗ има проблем със захранването, те са на територията на област Видин, Враца, Монтана и София-област”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Прогнозата е, че дъждовете ще спират. Но предстои сериозно застудяване.

„От петък започват така наречените „ледени дни”, тоест дори максималната температура за по-голямата част от страната за денонощието ще е отрицателна. През нощта температурите ще падат до -10, -15 градуса”, обясни проф. Христомир Брънзов – НИМХ.

„Патрули, сигнали от граждани, превантивно да опесачават. Имат такова нареждане вече всички областни пътни управления, работим”, заяви Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството.

Репортери: Николай Василковски, Благой Цицелков, Антон Чавдаров, Цеца Алексова, Благой Бекриев, Мартин Георгиев, Добромир Николов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.