Повод за действията срещу президента е атаката на Капитолия

Вицепрезидентът на Съединените щати отказва да започне процедура по отстраняването на Доналд Тръмп. Майк Пенс посочи, че подобни действия не са в интерес на страната. До часове се очаква Долната камара на американския Конгрес да гласува официалния призив към Пенс да активира 25-та поправка в Конституцията. Тя предвижда отстраняване на президента, ако е негоден да се справя с поста. Ако Пенс откаже и официалния призив, депутатите вече обявиха, че ще започнат втора процедура по импийчмънт срещу Тръмп.

Тръмп може да е първият американски президент с две искания за импийчмънт

Повод за тези действия е атаката срещу Капитолия миналата седмица. Мнозинството депутати виждат Тръмп като основен виновник за нея. Милиардерът обаче отрича да носи отговорност. Част от неговите съпартийци заявиха, че ще подкрепят импийчмънт.

„Истината е, че президентът предизвика това. Той е негоден за поста. Той трябва да отстъпи контрола върху изпълнителната власт. Доброволно или не”, смята депутатът от Илинойс Адам Кинзингър.

Facebook няма да отключи профила на Тръмп

Спад със 7% на акциите на Twitter след блокирането на Тръмп

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.