Възможно е да има вот още във вторник

Демократите в американския Конгрес внесоха формално резолюцията за импийчмънт на Доналд Тръмп. Тя вероятно ще бъде гласувана още тази седмица. Президентът е обвинен в "подстрекаване към бунт", заради безпрецедентното нахлуване на негови привърженици в Капитолия. 

За първи път в историята американски президент може да бъде подложен на процедура по импийчмънт два пъти. Само 9 дни преди края на мандата на Тръмп, демократите обмислят дали да не поискат от вицепрезидента Майк Пенс да задейства 25-ата поправка. Така Доналд Тръмп ще бъде обявен за негоден да изпълнява задълженията си на президент, а мястото му ще бъде заето от вицепрезидента.

Внасят искане за импийчмънт на Тръмп за обсъждане тази седмица

 

„Той извърши нещо толкова сериозно, че трябва да има съдебно преследване срещу него”, категорична е председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

 Демократите в Камарата на представителите са разделени - от една страна те се опитват да потърсят отговорност от Тръмп за безпрецедентното нахлуване на негови привърженици в Капитоиля миналата седмица. От друга страна обаче има опасения как евентуална процедура по импийчмънт ще се отрази на първите дни на новия президент Джо Байдън. Все още съществува вариант Нанси Пелоси да не изпрати искането за изпийчмънт в Сената. 

„Тя ще реши кога е най-добрият момент да се гласува импийчмънт и да предаде искането на Сената”, категоричен е Джеймс Клайбърн, сенатор от Демократическата партия.

Какво предстои след сблъсъците в Америка?

Дори сенатори от собствената му партия се обявиха срещу Тръмп. 

„Аз мисля, че е най-добре за страната, президентът да си тръгне възможно най-бързо. Зная, че е малко вероятно, но смятам, че това е оптималният вариант. Няма съгласие за използване на 25-ата поправка за отстраняването му, няма и време за импийчмънт. Остават десетина дни, най-добре да подаде оставка”, заяви Пат Туми, сенатор от Републиканската партия.

До момента не е ясно колко сенатори подкрепят идеята да бъде повдигнато обвинение на Тръмп. Някои обаче имат съмнения.

„Един от проблемите, който в момента аз лично имам с 25-ата поправка е дали няма да разделим страната още повече и така да налеем масло в огъня”, посочва Нанси Мейс, сенатор от Републиканската партия.

Само девет дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън вече се подготвят плановете за гарантиране на реда във Вашингтон. Пентагонът обмисля дали е необходимо да се увеличи двойно броя на Националната гвардия - от 7 на 13 хиляди души.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.