Вижте целия разговор във видеото

Специфично лекарство за лечение на COVID-19 все още няма, макар екипи от учени от целия свят да работят на пълни обороти, за да пречупят гръбнака на пандемията. Светъл лъч в този епидемичен мрак се появи, когато световните медии съобщиха, че Доналд Тръмп е преборил COVID-19  благодарение на  специален коктейл от медикаменти.

" Да, Доналд Тръмп е бил лекувал с комплекс от медикаменти.  Моноклоналните антитела дават тласък на диагностиката и изследователска дейност. До откриването им за тези дейности са били използвани серуми, плазма, взети от преболедували хора. Плазмата е индивидуална, няма как да бъде стандартизирана, което е недостатък, който се преодолява с моноклоналните антитела", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Проф. Иван Костов: Майките с COVID-19 могат да кърмят (ВИДЕО)

"Моноклоналните антитела са абсолютно еднакви помежду си. По-късно бива открито, че те могат да се използват и за лечение. Идеята е да се атакува болест, тумор, вирус директно и само тях, без да вредят на останалата част от тялото", добави още гостът.

"Моноклоналните антитела се получават от успешно излекувани пациенти и възпроизведени по биотехнологичен път. Те са биологичен продукт, което предполага, че трябва да имат по-добра поносимост от пациентите, коментирани са незначителни прояви на странични ефекти", информира вирусологът.

Тайните на здравословния живот на "златното момиче" Невяна Владинова (ВИДЕО)

"Тези тела са лицензирани за употреба преди 30 години, но бързо се развива тяхното използване в края на миналия век. Повечето се прилагат в онкологията и автоимунните заболявания. Моноклоналните антитела могат да се свържат генното инженерство. Правят се опити, които да позволят по-евтиното им получаване", заключи проф. Радостина Александрова. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.