Как това ще се отрази на доходите ни?

България се готви за приемане на еврото през 2024 година. Властите работят по национален план, така че да не се стигне до рязко повишаване на цените и шок сред потребителите.

 

Идеята е поне в първите месеци да можем да плащаме и в лева, и в евро. А съветът на този етап е да не бързаме да обменяме спестяванията си.

„Преходният период ще бъде описан подробно. Изявленията на властите са пожелателни неща. Те са на базата на информацията, която имат. Надявам се наистина всичко да се случи през 2024 г. Има обаче много неизвестни и предизвикателства. България трябва да изпълни всички задължения, които е поела, за да се случат плануваните неща“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

МФ и БНБ ОЧАКВАТ: От лятото на 2024 г. да се въведе еврото у нас

Той обясни, че в началото на преходния период във всички търговски обекти ще има две цени – в евро и в лева. Тогава хората ще могат да избират с коя валута да плащат.

 

 

„Всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон. Автоматично всички цени ще бъдат фиксирани и целият този проблем със страховете ще бъде решен. Това е въпрос на техника“, каза специалистът.

Дацов допълни, че всъщност много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.