Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота

„Приемаме, че има сериозна заплаха за здравето на хората. Поставяме ги на първо място и сме решени да отстояваме тази позиция. Но трябва бизнесът да бъде компенсиран реципрочно и подобаващо”, заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на Хотелиерската и ресторантьорска организация.Атанас Димитров.

ПРОТЕСТ НА РЕСТОРАНТЬОРИ: Собственици на заведения поискаха да могат да работят

Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота, за същия период на миналата година. Според Димитров исканията са реалистични, на фона на ситуацията. Той подчерта, че заради затварянето и националната карантина през изминалата година, тази за сектора ще бъде нулева.

„Ние не делим, секторът „Туризъм” го гледаме като цяло. Той е засегнат почти 100%. Това, че хотелите функционират по определен начин, не значи, че те всъщност изпълняват предназначението си. Разходите им са изключително големи, а за тях компенсация няма”, подчерта Димитров и обясни, че това е довело до решението за отваряне на ресторантите в тях.

Ресторантьори настояват за отсрочване на кредитите

Според него трябва да отпадне крайният срок за кандидатстване по мерки за помощ от държавата. Исканията на сектора са мярката, която дава 20% от оборота на фирмите,  да продължи поне до края на януари. Димитров е на мнение, че не бива секторът да бъде набеждаван, че е причина за високото ниво на заболеваемост.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.