Страната очаква да получи всичко, което е поръчала и платила

Нови спорове за доставките на ваксини. Великобритания обяви, че не приемат медикаментите, предвидени за тях, да бъдат доставени на Европейския съюз. И днес продължиха преговорите между компанията AstraZeneca и Брюксел. Двете страни казаха, че ще работят заедно, но засега няма промяна в очакванията да бъдат доставени по-малко дози от планираното.

СЗО призова за справедливо разпределяне на ваксините срещу COVID-19

Европейският съюз поиска, ако AstraZeneca не може да достави обещаните 300 милиона дози, да отклони част от количествата, предвидени за Великобритания.

"Фармацевтичните комапнии имат също така морални и обществени задължения. В допълнение към отговорността, която носят по договор." обясни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

От AstraZeneca предлагат на ЕС да започнат по-рано доставките на своята ваксина

Британците не са съгласни количества, предвидени за тях, да бъдат доставени в Европа. Шефът на кабинета на премиера Джонсън Майкъл Гов каза, че Великобритания очаква да получи всичко, което е поръчала и платила. Появиха се въпроси дали Европейската комисия не е действала бавно и неефективно. Засега големите държави подкрепят работата на Брюксел.

"Очевидно е, че Европейската комисия води много напрегнати преговори с компаниите. Открито поставят въпросите защо нашите доставки няма да бъдат изпълнени. Според мен, интересите ни са добре и ясно представени от Комисията.", смята министърът на външните работи на Германия Хайко Маас.

Здравните власти в опит да убедят учителите да се ваксинират

Централизираната поръчка на ваксините беше направена, за да се избегне хаоса, който се получи при купуването на маски и други предпазни средства в началото на пандемията. Но Европейската комисия никога не беше преговаряла за подобни доставки. Много време отне договарянето на по-ниска цена и гаранции, докато държави като Великобритания платиха ваксината на пълна цена и получиха договор по-рано. Засега Европейският съюз изостава с ваксинирането в сравнение с Великобритания, Съединените щати и други държави. Някои центрове във Франция вече обявиха, че спират работа поради липса на ваксини.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.