От къде е дошла идеята?

Благотворителност в перспектива. Така може да се нарече инициативата на име „Изненада в кутия за обувки“, зад която стоят две жени. Вместо храна, те решават да изпратят на деца от семейства в крайна нужда играчки, логически игри и книги. Също така и хигиенни продукти от първа необходимост. Опаковат кутиите в красива хартия и казват, че това е нещо като късен коледен подарък.  Ан Грифин Паркър и Светла „осиновили” идеята от пост във Facebook.

„В Ирландия това е много популярно и мисля, че се прави и в Германия, Австрия. Решихме, че е време да започнем и тук”, каза Ан.

Идеята е била подаръците да са за Коледа, но покрай празниците двете се занимавали с друга инициатива – да даряват топъл обяд за медици.

„И затова решихме да раздаваме  подаръците до края на януари”, обясни Светла.

БЛАГОТВОРИТЕЛНО: Лекари свирят рок

Дарове ще получат от новородени до 14-годишни деца. Дарителите са основно приятели на двете жени, както и такива, свързали се с тях чрез платформата Time Heroes.

„Надявам се, че ще има хора, които искат да дойдат и да опаковат, защото е доста трудоемко, но пък си заслужава”, заяви Светла.

Досега са раздадени около 100 пакета, а планът e да се изпратят минимум още толкова.

Удивително е колко любопитство може да побере една кутия за обувки. 

„В един пакет може да има пъзел, конструктор, флумастери, или плюшени играчки. Има игри, които изискват логистична насоченост”, разказа Светла.

Да се припознаят в някой герой от приказка или пък да открият магията на числата. И това да се превърне в тяхна пътеводна звезда в живота. Ако за някои деца това звучи като ежедневно занимание, то за други далеч не е така. Децата, за които са предназначени пакетите, живеят в крайна бедност. Мислят повече за чисто битовия недоимък – глад или студ. Налага им се да порастват преждевременно с по-малко приказки и повече прагматизъм.

„За едно дете това е жизнеопределящо. Това е точно толкова важно, колкото и основните хранителни продукти. Да не кажа даже, че това е по-важно. Защото това е храната за мозъка. В Царево днес  трябва да се получат 40 кутии”, поясни Светла.

„ПОМОЩ НА КОЛЕЛА”: Инициатива снабдява с топла храна нуждаещи се

Там пакетите посреща Златка Костадинова – жена, на която Светла и Ан гласуват пълно доверие, защото е отговорна и борбена. Добре познава района и хората, които живеят наоколо. Знае кои хора изнемогват и най-вече кои се опитват да намерят изход от ситуацията.

Едно от децата, които днес получават подарък, е Краси. Тя  е на 11 години и е най-малката дъщеря на Стоянка Живкова. Първото родила, когато била на 19. Днес се грижи за много деца и е самотна майка.

„В момента се грижа за петте ми деца и двете мои внучета, които са изоставени от майката”, разказа жената. Всички ходят на училище, някои от тях дори са отличници.

„Аз работя към чистотата на 6 часа и взимам 300 лв. Плащаме си тока, водата. Не ми стигат нито за учебници, нито за дрехи и храна”, сподели майката.

Към Царево ще потеглят още пакети в бъдеще. Ан и Светла са помислили и за други, които по празниците не са били край огромна елха до богата трапеза – деца, настанени в болница с тежки заболявания.

„В онкологията в Исул раздадохме 15 пакета за Коледа. Когато занесохме кутиите, ни дадоха няколко рисунки, които децата са нарисували за нас”, разказа Светла.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.