Има ли протективна роля БЦЖ ваксината при COVID?

"Трудно е да се открие нещо ново за препарат или медикамент, който се използва от 100 години, оттогава се използва БЦЖ ваксината, от 1921 година, срещу туберкулоза. Доказано е, че действа при някои карциноми, както и при някои автоимунни заболявания, също и при различни инфекции", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS доц. Гриша Матеев, дерматолог.

"В Африка децата, които са ваксинирани с БЦЖ ваксината, боледуват много по малко от пневмонии и други заболявания", информира още специалистът.

"В някои страни, както и в България има задължителна БЦЖ ваксинация. Оказа се, че тази ваксина има много положителни действия", допълни баща си и д-р Валерия Матеева, също дерматолог.

Онлайн консултации при съмнения за COVID инфекция

Д-р Матеева добави още, че се следи за кожните прояви при COVID още от началото на пандемията. Кожата е огледало на вътрешни проблеми. При COVID асимптомните пациенти имат зачервяване по пръстите на краката или ушната мида, които могат да бъдат болезнени при натиск.

"При първичната изява на COVID може да има подуване на устните, при 20% от хората има такъв обрив", каза ощ еспециалистът.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.