Проф. Георги Рачев с прогноза за края на снеговете и студа

„Зимата си тръгва тази сутрин. В цяла България температурите са много ниски. Вчера в Бургас температурите бяха по-ниски, отколкото във Враца. Студено е, но за последно. Не, че Баба Марта няма да покаже лютия си нрав, но няма да е толкова студено”, обяви в „Здравей, България” климатологът проф. Георги Рачев.

ЛЕДЕНО СТУДЕНО: Ники Василковски направи „Ефектът на Мпемба” (ВИДЕО)

Според него от днес започва затопляне в цялата страната. Напълно е възможно в Тракия и югоизточните райони температурите да достигнат до 18-20 градуса. В края на месеца си отива климатичната зима, а метеорологичната зима - през март, с температури между 5 и 8 градуса. На 21 март настъпва астрономическата пролет.

Ледена сутрин в цялата страна

„Тази година имахме никаква зима. Имаше три студени дни в началото на декември, 3-4 през януари и 5-6 през февруари. В зависимост от това, какво ще бъде времето, тази зима се бори да стане най-топлата, откакто има метеорологични наблюдения в България. Ако не се достигнат тези 18 градуса, ще остане в топ 3. Най-топла засега е зимата на 2006-2007 година”, сподели проф. Рачев.

 

 

Най-студените населени места на света (ГАЛЕРИЯ)

През март ни очаква аномалия, свързана с валежи. В цяла Западна Европа синоптиците прогнозират сухо време, докато в България ще паднат значителни количества дъжд, по-големи - в източната част на страната.

Цялата прогноза на проф. Георги Рачев гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.