Деменцията не е заболяване, а синдром, съчетаващ няколко симптома

Какво не знаем за деменциите и кои са онези практически техники, които могат да улеснят всекидневната грижа  за хора с деменция? В предаването "Пулс" по NOVA NEWS говорят доц. Шима Мехрабиан, европейски експерт в областта на деменциите и невролог в Клиниката по нервни болести на "Александровска" болница и доц. Маргарита Райчева - невропсихолог в Клиника по неврология на „Александровска болница“. Тя е и представител на Българското дружество по деменции.

"Деменцията не е заболяване, а синдром, съчетаващ няколко симптома – нарушение в когнитивно-познавателната дейност, в поведението, в емоционалната сфера, които водят до нарушения в ежедневните дейности, това пък води до загуба на автономията", обясни доц Мехрабиан.

Как се извършва ваксинация за хора с деменция и умствена изостаналост? (ВИДЕО)

Тя допълни, че деменцията може да се дължи на дегенеративни заболявания на мозъка, като Алцхаймер, но и на мозъчно-съдова болест, инфекциозни и автоимунни заболявания или хормонални промени.

"Лечение няма, но е необходима ранна диагноза. Възможно е да се постигне обратимост на оплакванията и симптомите. Някои болести са наследствени, много голямо значение за близките на пациента има дали има наследственост", сподели неврологът.

По нейните думи 10 % от всички случаи на Алцхаймер започват с ранно начало, а границата е 65 г.

Ранни симптоми може да са и липсата на интерес, апатията и депресивността, а не само забравянето. А телемедицината е един от начините за лечение и проследяване.

Доц. Мехрабиан изтъкна няколко елемента, които могат да бъдат предупредителни: постоянство на забравянето, когато се случват продължително време и когато се установява промяна предходната ситуация, според близките, те казват, че човекът преди не е бил в това състояние.

Според доц. Райчева когато забравянето и пропуските се комбинират със загубите на нови неща в паметта в продължение на половин година, е добре да се обърнем към специалист.

Безплатна платформа помага на специалистите в неврологията. А до края на годината в нея ще има и информация и за пандемията.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК. БЕЗПЛАТНО Е.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.