Зрители сигнализираха, че такива обаче вече не се дават от банките

Държавата отпуска още 100 млн. лв. за безлихвени кредити за служители в неплатен отпуск или такива, които са изгубили работата си заради пандемията. Наши зрители обаче сигнализираха, че банките вече не отпускат такива кредити, защото парите по програмата били на привършване.

До края на миналата година таванът на безлихвените заеми за неработещите вследствие на коронакризата беше 4500 лв. През декември обаче от Българската банка за развитие увеличиха размера им на до 6900 лв. Бюджетът по тази мярка е на обща стойност 200 млн. лв. А по план за тях трябваше да се кандидатства до юни 2021 г. Оказа се обаче, че кандидатите за безлихвени кредити са много и сумата е почти изчерпана. За да бъдат подпомогнати гражданите, от държавната Българската банка за развитие осигуряват още 100 млн. лв. под формата на безлихвени кредити. Новината пред NOVA съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

ББР иска да удължи програмата за безлихвени кредити за физически лица

„Ние вдигаме капацитета на тази мярка със 100 млн. лв. през ББР. Това е собствен капитал на банката. Днес говорих с министъра на финансите, за да процедираме по-бързо. Сумата е подписана от моя страна и до 10 дни процедурата ще продължи активно. Физическите лица, които са кандидатствали, са над 33 000. От тях може би около 30-40% са самоосигуряващи се. Условията остават абсолютно същите”, каза Борисов.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Десетки кандидати за заем - жертви на фалшиви кредитни посредници

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.