Българката печели световна слава с ролята си на Тутар в „Борат 2”

Актрисата Мария Бакалова – новата ярка звезда на Холивуд, е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

СНИМКИ НА МАРИЯ БАКАЛОВА ВИЖТЕ ТУК

Участва в редица филми преди бляскавия си холивудски дебют в „Борат 2“. Сред тях са българският „XIIa“ (2017), „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival; „Бащата“, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020); Като за последно на режисьора Ивайло Пенчев и др. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал „Типично“.

През февруари 2021 г. става първата българска актриса с номинации за „Златен глобус“ за ролята си на Тутар в „Борат 2“, за Наградата на гилдията на киноактьорите за „изключително изпълнение на актриса в поддържаща роля“ и за Наградата на критиците (Critics Choice Award) за най-добра поддържаща актриса. Превъплъщението й донесе още куп престижни награди - на AltFF Alternative Film Festival, на Лондонския кръг на кинокритиците, на Национално общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите критици.

През ноември 2020 г. подписва договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.