Днес е последният ден от визитата му в Ирак

След като възнесе молитва за "жертвите от войната" в Северен Ирак, опустошен от джихадистите, папа Франциск отслужи днес най-голямата си меса от програмата на историческото си посещение в тази страна пред хиляди вярващи и при строги мерки за сигурност, информира БТА.

Застанал прав в своя прочут "папамобил", 84-годишният аржентински велик понтифик се появи пред хиляди вярващи, настанени на разстояние един от друг на полето или по трибуните на стадиона "Франсо Харири" в град Ербил, някои с чадъри, за да се пазят от слънцето.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Папа Франциск разговаря с най-висшия шиитски духовник

Посрещнат бе с приветствени викове и традиционните за региона високи женски напеви под звуците на ударни инструменти.

После папата отслужи меса на латински пред стихналото множество. Днес е последният ден от визитата му в Ирак, първото посещение на римски папа в тази страна.

Мерките за сигурност по време на цялото посещение бяха засилени максимално след ракетната атака срещу летището на Ербил през февруари. Строго бяха спазвани и мерките на стадиона, носещ името на християнин политик, убит преди 20 години.

ИСТОРИЧЕСКО ПОСЕЩЕНИЕ: Папа Франциск пристигна в Ирак (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пътувал със самолет, хеликоптер и бронирани коли из Ирак, където допреди три години бушуваше кръвопролитен конфликт с джихадистката групировка "Ислямска държава", днес Франциск бе в най-тесен контакт с членовете на една от най-старите християнски общности, но и една от най-разпръснатите из цял свят.