Към момента са заети 65% от леглата за интензивно лечение

„На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”. Това заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в студиото на „Здравей, България”.

Настанените в болница с COVID-19 се увеличават

„Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още той.

По думите му има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост.  

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, каза още д-р Данчо Пенчев.

Нова пратка с ваксини пристигна в страната

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, той отговори: „На територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла”.

Той беше категоричен, че спазването на мерките е начинът, по който може да предпазим и себе си, и близките си.

Шефът на РЗИ разкри и случай от петък следобед. „В самолет, идващ от Хамбург, човек се качва положителен и му става зле по време на полета. Три часа е в контакт със стотина пасажери и екипаж. Тези хора, които кацнаха на летището в София, трябваше да бъдат карантинирани. Това отнема страшно много време и ресурс. 100 здрави човека заради безотговорното отношение на един ", уточни медикът.

Запитан дали е възможно да се затворят отново ресторантите, той заяви: „Да, при определени условия. За момента няма конкретни прагове, при които това да се направи”. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК