Това обяви проф. Костадин Ангелов

С 538 заболели на 100 000 Кюстендилска област продължава да е най-засегнатата в страната. Въпреки това, Областният щаб не взе решение за затягане на мерките. На инспекция в града здравният министър обяви, че ще се налага карантина на българските туристи, които се връщат от Занзибар. Причината - нигерийският вариант на коронавируса вече е особено опасен. А пред „24 часа” професор Тодор Кантарджиев обяви, че британският вариант на COVID-19 е бил в Кюстендил още от миналата година. Именно този щам е най-разпространен в момента у нас. На това мнение е и доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са на заразени именно с този вид”, каза тя.

Проф. Ангелов: Ще затваряме детски градини и училища, където се налага

Според вирусолога е въпрос на време и останалите варианти на коронавируса да влязат в България. От тях най-неблагоприятният е нигерийския.

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки

А заради влошаващата се обстановка в страната медици от Спешна помощ поискаха затягане на мерките.

„Не  разбирам как се твърди, че в ресторантите не може да се заразим. Това е първото място, което трябва да се затвори. Както и фитнесите, и моловете”, каза Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ.

Дали и къде ще се стигне до нови ограничения трябва да стане ясно до дни. Междувременно представители на ресторантьорския бранш се обявиха твърдо против ново затваряне на заведенията.

Рекорден скок на цените на повечето храни в пандемията

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Габриела Винарова