Хората всекидневно изхвърлят огромно количество от тях

Инженери от САЩ са открили ново приложение на найлоновите торбички - от тях могат да се правят влакна за изработката на дрехи, които да извличат излишната влага от тялото, съобщава сайтът Физ.орг.

ИЗКУСТВО С ПРЕДМЕТИ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО: Как храната и домашните потреби станаха арт обекти (СНИМКИ)

Полиетиленът все още е един от най-разпространените полимери. Хората всекидневно изхвърлят огромно количество найлонови торбички. Същевременно материалът е трудно обработваем и учените продължават да търсят начини за разрешаването на проблема.

В Мексико забраниха пластмасата за еднократна употреба

Авторите на настоящото изследване от Масачузетския технологичен институт са разработили нова технология за превръщането в дрехи на найлоновите торбички, които често се озовават на сметищата или замърсяват океаните. В началния етап инженерите са създали влакна от полиетилен и са ги съединили в прежда. Те са направили така, че празнините между влакната да образуват "капиляри", по които водните молекули да се оттичат от тялото.

Ню Йорк се отказа от найлоновите торбички

Оптималният диаметър на полиетиленовите влакна за получаването на преждата е изчислен с помощта на компютърни симулации. В бъдеще това ще позволи на учените да разработят полиетиленова тъкан с още по-голяма ефективност в отвеждането на излишната влага от тялото.

Редактор:
Източник: БТА