Тя беше временно спряна за употреба у нас и в някои европейски страни

Рестарт на „зелените коридори” за ваксинация. След решението препаратът на AstraZeneca отново да влезе в употреба, пред центровете за имунизация се извиха опашки, но от хора, които чакат втора имунизация. Отново работи и електронната система за записване на желаещи.

Разрешиха отново ваксинацията с AstraZeneca у нас (ВИДЕО)

Днес през деня ситуацията пред пунктовете на лечебните заведения остана спокойна. Оказа се, че голяма част от записаните в онлайн платформата за ваксини не се появиха в първия ден от рестарта на „зелените коридори", въпреки запазения си час.

В повечето болници поставените за деня дози са около 100. В един от най-големите пунктове - този на ВМА, са имунизирани само 60 души.

От болниците очакват по-голям интерес към ваксините да има в следващите дни, тъй като новината за рестарта на „зелените коридори" дойде късно през вчерашния ден и много хора вероятно не са могли да организират посещението си в кабинетите за имунизация.

Час след отварянето на пункта за имунизации пред Александровска болница - дози имаше, желаещи - не.

По същото време пред пунктовете на „Пирогов” опашката беше дълга, но на нея бяха само хора от фазите, дошли за реимунизация. В тази ситуация се прилагаше препаратът на Moderna.

Повечето желаещи ваксина през „зелените коридори" се появиха около обяд, а не в посочения им час.

До дълго чакане и напрежение заради неспазените часове не се стигна. „Има известно изместване, но хората проявяват търпение и разбиране. Няма я тази огромна опашка, когато хаотично всеки идваше и чакаше с часове”, заяви д-р Васил Михайлов.

За момента препаратът в пунктовете за „зелени коридори" е само на AstraZeneca.

Каролина Огнянова няма съмнения дали трябва да се ваксинира с нея. „След като и в другите държави се пусна масово и медицинските органи казаха, че не е опасно смятам, че трябва да имаме доверие”, коментира тя.

В ранния следобед ваксинираните с първа доза в Александровска болница бяха около 50. Във ВМА - едва 10, а в „Пирогов” - 37. Според лекари слабият интерес се дължи на временното спиране на имунизацията. „За това време голяма част от хората са се отказали да ползват тази ваксина”, смята Силвия Чолакова.

Ваксини ще бъдат поставяни и на хора без предварително запазен час в онлайн портала, за да тече процесът по-бързо, заявиха от „Пирогов”. „Хора от електронния регистър, които трябваше да присъстват ги няма, но идват други”, казва Силвия Чолакова.

1 000 флакона от AstraZeneca днес бяха раздадени и на личните лекари в столицата. Пред сградата на РЗИ се изви опашка.

Д-р Женя Захариева е сред първите, успели да вземат от новите дози - след близо 2 часа чакане. „Просто трябва да се измисли начин, по който да се спести цялото това чакане”, категорична е тя.

Директорът на РЗИ заяви, че практиката лекарите да взимат лично ваксини от здравната инспекция е от години. И вариант за доставка до всеки няма. 

„Съжалявам, че в ситуацията се нагнетява напрежение, но ние не сме в състояние да знаем кой общопрактикуващ лекар какъв график има, дали е на адрес или на смяна. Това е причината да пуснем едновременно на всички тази информация, за да не се чувства някой ощетен”, заяви д-р Данчо Пенчев.

Наличните в РЗИ флакони с ваксини ще стигнат за малко над 300 лични лекари в столицата - всеки ще получи дози, достатъчни за 30 негови пациенти.

В Пловдив ваксинирането с AstraZeneca беше възобновено първо в имунизационните кабинети на Регионалната здравна инспекция. Сред първите желаещи бяха хора, които не са се записали в електронния регистър, а са избрали "зеления коридор". 

„Имунизираха милиони хора по света с AstraZeneca без никакъв проблем. Така че въобще не се притеснявам”, каза Николина Танева.

Засега здравните власти не отчитат сериозен отлив от отказали се да се ваксинират с AstraZeneca.

„Разполагаме с около 4 000 дози. Първо бързаме да ги раздадем на общопрактикуващите лекари. Ще работим и в събота, и в неделя, за да наваксаме”, коментира директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева - Манчева.

Малко след 10 часа работа възобнови и най-големият имунизационен пункт в Пловдив. Той отново преминава на денонощен режим на работа.

„Само за днес са записани 70 души през регистъра. Но ние ще ваксинираме и всеки, който дойде и не се е записал, а има желание. Няма да върнем никого”, обясни зам.-управителят на ДКЦ „Пълмед” - Пловдив д-р Екатерина Петкова.

От утре в кабинетите в Пловдив започва реимунизацията на ангажираните с изборния процес.

Репортери: Даниела Пехливанова, Ивомира Пехливанова, Благой Бекриев

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК