Главният прокурор даде ексклузивно интервю за Любо Огнянов

Този уикенд съдът трябва да реши остават ли в ареста задържаните за шпионския скандал. Прокуратурата поиска постоянно задържане под стража за петима от общо шестимата обвиняеми по случая. Според обвинението те са участвали в мрежа за изнасяне на военнна информация. За основни действащи лица са сочени мъж и съпругата му, която е с българско и руско гражданство. Сред участниците има служители на военното министерство, военното разузнаване и дори човек с достъп до парламента. В интервю за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS главният прокурор обяви, че случаят е без аналог в новата ни история.

Керемедчиев: България става все по-интересна за руските разузнавателни служби

„Не мога да правя геополитически оценки и анализи на геополитически процеси. Част от работата на прокуратурата е да защитава националния интерес на България.  А той се определя от българските политици и граждани. Ясно е, че ние сме част от НАТО. Когато има противоречие между българския национален интерес и чуждия, нормално е да защитим нашия. В това няма нищо политическо. Това не означава, че мразим някоя държава. Означава, че обичаме България и я защитаваме. Аз като българин се гордея на всеки един обикновен успех. От тези веществени доказателствени  средства се вижда, че е замразена дейността на руското разузнаване за една година. Не мисля, че друга страна в ЕС може да се похвали с това нещо”, каза Гешев.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

 На въпрос дали би потвърдил, че името на резидента е Иван Илиев, Гешев заяви следното:

„В прокуратурата не говорим с имена. Няма да коментирам как е успял да избяга. Има разследване, което проверява дали длъжностни лица са допуснали това да се случи. Има доказателства, че съпругата му е участвала в група за шпионство”.

По думите му 6 лица са привлечени като обвиняеми: ръководителя, съпругата му, двама служители на военно разузнаване, високопоставен действащ служител в Министерството на отбраната, както и завеждащ служба "Класифицирана информация" на НС.

"Обемът на информация, която може да е предадена още се изяснява. Взети са всички мерки, за да се минимализират щетите за националната сигурност", обясни Гешев.

Според него след 1944-та година не е имало такива случаи - на група за шпионаж. Имало е  само 3 единични случая на обвинени в шпионаж за САЩ. „Може да се сравни само с "Петорката от Кембридж", каза главният прокурор.

Гешев заяви, че при арестите не е имало незаконно оръжие, но най-вероятно са били въоръжени. А разузнаването е започнало след като дейността по шпионаж вече е била стартирала, затова няма информация как е започнало всичко.

"Потресен съм от размера – продали са държавния интерес за жълти стотинки. Опитвали са се да вербуват и други, има такива доказателства", каза още главният прокурор.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.