Диабетиците много по-лесно и по-бързо развиват пародонтит, имат и по-сериозни поражения

Що е то пародонтална медицина? И защо определят пародонтозата като коварно заболяване? Кои са съвременните методи за лечението на заболяванията на венците и челюстите, по темите в предаването "Пулс" по NOVA NEWS гостува доц. Елена Фиркова, е преподавател в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина – към МУ-Пловдив. Тя е и водещ клиницист в специалността. 

Парадонтозата датира откакто има хора, това е най-разпространеното заболяване на човечеството. През 2001 г. е включено в Книгата на рекордите "Гинес", всеки човек в някакъв етап от живота си страда от заболяване на венците или алвеоларната кост.

"Има два вида пародонтоза - възпаление във видимата част на венеца, когато засегне и подлежащите структури, болестта прогресира и се определя като пародонтит", каза доцентът.

По думите й пародонтозните заболявания са инфекциозни и се причиняват от непочистена зъбна плака. Бактериите стартират процеса, но разграждането на тъканите се развива от самия организъм.

Ортодонт: Неправилната захапка не е само естетичен проблем (ВИДЕО)

"Фактори, които влияят, не са само миенето на зъби и почистването на зъбния камък. Системни заболявания също оказват влияние – диабетът има пряка връзка с пародонтита. Диабетиците много по-лесно и по-бързо развиват пародонтит, имат и по-сериозни поражения", обясни тя.

Според нея кървенето на венците е най-ранния и кардинален симптом. Ежедневно, а не еднократно.

"Когато зъбите се раздалечават, изтеглят се назад, вижда се цветът на венците – големи и зачервени, усеща се нестабилност при хранене, лош дъх, вече е напреднал процес", заяви доц. Фиркова.

Съветите на специалиста сочат, че минимум 2 минути трябва да се мият зъбите. А държането на четката хоризонтално и плъзгането й напред-назад е най-неефективно. На ръба на венеца и шийката е най-важно да се почистват.

"Почистването с четка и паста не е достатъчно. Страничната повърхност се почиства с конец, а междузъбните четчици са за по-голямо междузъбно пространство", заяви доц. Фиркова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.