Неправилното подредени зъби могат да доведат до гастрити

Правилната захапка определя не само красивата усмивка, но и правилното дишане и развитие на редица органи. Затова е важно да се обръща внимание на този проблем още в ранна детска възраст. Особено сега, когато пандемията паркира децата пред компютрите.

"Връзката между захапката, правилното дишане, стойката е пряка. Човек може да изпитва болки в кръста от неправилната захапка", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Весела Стоичкова, специалист ортодонт, лекар по дентална медицина.

Специалистът предупреди, че от неправилна захапка може да ни боли врата, главата, раменете. Тя води и до нарушено функциониране на мускулите. Неправилно подредени зъби могат да доведат и до гастрити. 

"Ако детето диша през устата, почти сигурно има деформация. Все повече деца имат проблеми и това е резултат от начина на живот, движението е много важно, по време на онлайн обучение това липсва", алармира д-р Стоичкова.

"Социална мрежа": Капаните за децата в онлайн пространството (ВИДЕО)

"Препоръчвам на родителите да водят децата си на профилактичен преглед, дори е задължително. Специалист ортодонт трябва да се търси от родителите поне от тригодишна възраст, дори от двегодишна възраста на детето, защото, ако има проблем, той по-лесно би бил фиксиран", заключи д-р Весела Стоичкова. 

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.