През април доставките на РНК ваксините се вдигат тройно, очакваме и втората векторна, заяви шефът на „Пирогов”

До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%. Прогнозата направи директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Скок на доставените ваксини в България се очаква през април. 

„Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина. Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме”, каза проф. Балтов.

Според проф. Балтов не липсват желаещи да се ваксинират.

 „Когато се появи и втората векторна ваксина, хората ще започнат да избират. Изведнъж всички ще искат еднодозовата”, коментира още шефът на най-големия спешен център у нас.

Отново висок процент новозаразени с COVID-19

И той предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново.

Проф. Балтов очаква мерките за 10 дни да дадат резултат.

„Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще отложи реално връщането на училище поне с още 10 дни”, изчисли проф. Асен Балтов.

Той увери, че всички медици правят това, което се налага.

„При тази трета вълна изключително адекватни са действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно. Не могат да се упрекнат медицинските работници, вече почти всички те са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно”, коментира проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов” коментира и високата смъртност у нас с думите, че нацията ни е имала сериозни здравословни проблеми още преди пандемията. 

„За мен коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата. Виждаме в момента, че не е имало добра профилактика , това, че някои лекуват пациентите по телефона”, коментира още проф. Балтов. 

Балтов добави, че свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус има, тъй като при третата вълна по-голям брой болници са се включили в борбата на първа линия.

 

 

Същевременно здравните власти съобщиха, че само за вчерашния ден са били имунизирани близо 15 000 души. Желаещи да си поставят ваксина не липсваха и днес пред имунизационните пунктове в столицата.

До края на април общият брой ваксини, които трябва да пристигнат в България надхвърля половин милион. В краткосрочен план – до края на март ситуацията е следната: от AstraZeneca ще получим над 150 000 дози, от Pfizer – над 31 000, а от Moderna – 51 000. През април най-много ще са доставените количества от Pfizer.

В болница ИСУЛ в София от днес разкриха „зелен коридор” за ваксинация. Поставя се обаче само AstraZeneca.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК