Според специалисти напитката ускорява изгарянето на мазнините

Учени установиха, че консумацията на кофеин - приблизително една чаша силно кафе, половин час преди тренировка значително ускорява изгарянето на мазнините, съобщи електронното издание "МедикалЕкспрес".

Кафе за отслабване? Мисията възможна!

Изследването на специалисти от факултета по физиология на университета на Гранада показало още, че ако тренировките се осъществяват следобед, ефектът от кофеина е по-силен, отколкото сутрин. Резултатите от изследването са публикувани в сп."Джърнъл ъф интернешънъл сосайъти от спорт нутришън".

Отказът от кафето води до последици върху външния вид

"Често се препоръчва да се тренира на гладно сутрин, за да се увеличи изгарянето на мазнини. Но тази препоръка не почива на научна основа, защото не е ясно дали това увеличение се дължи на факта, че се тренира сутрин или на това, че не се приема храна през по-дълъг интервал от време", обяснява ръководителят на изследването Франсиско Хосе Амаро-Гахит.

Учени: Сутрешното кафе може да бъде опасно

В проучването са участвали 15 мъже на средна възраст 32 г., които правели тренировки четири пъти в интервали от седем дни. Авторите обобщават резултатите с извода, че комбинацията от прием на кофеин и аеробни упражнения с умерена интензивност в следобедните часове е оптималният сценарий за хората, които искат да увеличат изгарянето на мазнини чрез физически упражнения. 

Източник: БТА