Това е установило лабораторно изследване

Ключов компонент от имунната система - Т-клетките, които реагират при борба с инфекцията от основната версия на новия коронавирус, защитават и срещу трите най-тревожни засега негови разновидности, съобщи Ройтерс. Това е установило лабораторно изследване, проведено в САЩ.

Медик: След ваксинация сънят води до по-силен и траен имунитет (ВИДЕО)

Няколко проучвания вече показаха, че определени варианти на новия коронавирус може да преодолеят имунната защита, предизвикана от антитела и ваксини. Но антителата, които пречат на коронавируса да проникне в клетките, не изчерпват защитата, сочат резултати от изследване на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ. Т-клетките играят важна допълнителна защитна роля.

"Нашите данни, както и резултатите от други групи, показват, че Т-клетките при хората, заразени с вариантите на коронавируса, напълно разпознават основните разновидности, идентифицирани във Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия", каза ръководителят на изследването Андрю Ред от института, който преподава и в медицинското училище на университета "Джонс Хопкинс".

Български учени са напът да открият лекарство срещу COVID (ВИДЕО)

Учените са анализирали кръвни проби от 30 души, възстановили се от COVID-19 преди появата на новите, по-силно заразни разновидности. В тези проби те са идентифицирали специфична форма на Т- клетките, активна срещу коронавируса и са наблюдавали как тези Т- клетки реагират на вариантите от Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия.

Оказало се, че Т- клетките напълно разпознават всички изследвани досега мутации на варианта и реакцията им не отслабва. Резултатите потвърждават тези от предишни изследвания, които също указваха, че защитата от Т-клетките не се повлиява от мутациите.

Полезните свойства на райската ябълка срещу COVID-19

Изследователите от американския институт подчертават, че са нужни по-мащабни изследвания, които да потвърдят резултатите. Необходимо е да продължи и наблюдението за варианти на коронавируса, които заобикалят защитата и на антителата, и на Т-клетките, каза Ред. Резултатите от изследването са приети за публикация от "Оупън форум инфекшъс дизийзис", но все още не са преминали независима оценка.

Източник: БТА