На Балканите сме на първо място в черната статистика, съобщиха здравните власти

Страната ни се намира на върха на третата вълна на пандемията. Черната статистика сочи, че в ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19. Преди нас са само Унгария и Чехия. На Балканите страната ни е на първо място.

По заболеваемост сме на пето място в ЕС, а на Балканите – на второ. 

Болниците са под натиск, но системата ще се справи, уверяват здравните власти. 

„В най-върховата част сме! Вървим в най-високата част на платото! Надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни. Нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Повод за оптимизъм давал растящият брой ваксинирани българи – около 15 000 дневно през последната седмица. Здравният министър увери, че заради увеличените доставки в края на април ще има избор на ваксина. Надеждите са, че тогава ще се увеличи и броят на желаещите да се ваксинират.

„Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и се отказват заради това, че не е избраната от тях. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви. Очакваме до края на април да получим достатъчно количества, с които да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина”, подчерта министърът.

До края на април ще получим 700 000 ваксини - половината от тях ще бъдат РНК.До края на юни се очакват близо 1,5 млн. от Pfizer и 500 000 от Moderna.

 В средата на месеца се очаква и първата доставка на четвъртата одобрена ваксина. 

НАД 10 000 В БОЛНИЦА: Близо 300 са хоспитализираните с COVID-19 за ден

Намалели са разликите в заболеваемостта между най-засегнатите области у нас и най-слабо засегнатите, обясни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока заболеваемост има в София-град, следван от Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна.

Заетите легла за неусложнени пациенти са 74%, а за усложнените - 71%. Най-сериозен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна.

„Очакваме да стигнем до около 11 000 хоспитализирани, 800 - в интензивни отделения. Не се наблюдава този натиск, който беше през ноември”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

 

Доц. Кунчев обоснова разхлабването на мерките с разликите между втората и третата вълна на епидемията.

РАЗХЛАБВАТ МЕРКИТЕ: Заведенията отварят под условие, моловете - затворени

„Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото при втората вълна. Това се дължи основно на английския щам. Но има по-малко положителни тестове и по-ниска смъртност”, обясни доц. Кунчев.

Миналата седмица е извършена промяна в разрешението за употреба на трите налични в България ваксини.

„В Германия вече се произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech. Има и малка промяна в условията за съхранение на този препарат. Надяваме се тези неща да помогнат за логистиката и доставките на ваксини”, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Относно ваксината на AstraZeneca, има промяна в търговското наименование. Добавена е и нова производствена база в Нидерландия, където се произвежда активното вещество на препарата”, каза още Кирилов.

„Производствените бази на руската ваксина ще бъдат инспектирани от ЕС. Едва след тази процедура ще може да се премине към следващия етап. По отношение на китайската ваксина Синовак, все още се правят проучвания”, обясни Кирилов.

До момента сигналите за нежелани странични реакции от ваксините са 1442.

„Разпределението е следното – 108 за Moderna, 332 за Pfizer/BioNTech и 1002 за AstraZeneca. Най-често се съобщава за локални реакции с грипоподобна симптоматика. При векторните ваксини има температура и мускулна болка. В общия случай те отшумяват до 24 часа”, обясни още Кирилов. Малко били съобщенията за сериозни странични реакции.

Междувременно лекари съобщават и добра новина. Пациентите, получили тежки увреждания на белия дроб след прекаран COVID, успяват да се възстановят след няколко месеца. Въпреки това, специалистите казват, че трябва да се съберат още данни, за да се правят генерални заключения за уврежданията, които нанася коронавирусът.

Кои мерки разхлабват от 1 април (ЗАПОВЕД)

Най-големият натиск в момента бил върху психиката на хората.

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички. Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена. Нямаме никакви притеснения. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия”, заяви проф. Костадин Ангелов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК