Организацията призова за по-бързо ваксиниране

Световната здравна организация определи како "неприемливо бавното" разпространение на ваксини в Европа и заяви, че нарастването на коронавирусните инфекции в региона е "тревожно", предава „Франс прес“.

„Ваксините представляват най-добрия ни начин за излизане от тази пандемия. Разпространението им обаче е неприемливо бавно“ и „удължава пандемията“, заяви в изявление директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Германската асоциация за интензивно лечение настоява за двуседмичен твърд локдаун

„Трябва да ускорим процеса чрез увеличаване на производството, намаляване на бариерите пред прилагането на ваксини и използване на всеки отделен флакон, който имаме на склад“, добави той.

Според СЗО ситуацията в Европа е по-тревожна, отколкото е била преди няколко месеца.

Преди пет седмици седмичният брой на новите случаи в Европа е спаднал до под един милион, но през ​​миналата седмица се наблюдава нарастващо предаване на COVID-19 в повечето страни от европейския регион на СЗО, с 1,6 милиона нови случая", се казва в изявлението на организацията.

Според оценката на експертите oбщият брой на смъртните случаи в Европа се доближава до един милион, а общият брой на заразените ще надхвърли 45 милиона.

Европейският регион на СЗО обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко централноазиатски държави.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР