Отговор на този въпрос даде министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че международният протокол е бил спазен на срещата тази седмица на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с европейска делегация в Анкара, когато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оказа без стол, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

ГРЕШКА В ПРОТОКОЛА: Урсула фон дер Лайен без стол на срещата с Ердоган

На пресконференция в турската столица с министъра на външните работи на Кувейт Ахмад Насър ал Мухамад ас Сабах турският първи дипломат подчерта, че проведените с гостуващите европейски представители разговори са били "ползотворни и за двете страни".

По повод на възникналите спорове около спазването на протокола на срещата с Ердоган Чавушоглу каза, че са били приложени правилата на международния протокол. "На срещата в приложения протокол бяха изпълнени исканията и препоръките на ЕС", каза Чавушоглу.

Фон дер Лайен и Мишел обсъждат с Ердоган бъдещето на отношенията ЕС-Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вчера ЕК възрази срещу пренебрежителното отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен при срещата във вторник в Анкара с турския президент. ЕС бе представен на срещата от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На кадри от събитието се вижда как Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, докато дамата е оставена без стол.

Източник: БТА