Това съобщи днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз ускорява темповете на ваксиниране срещу COVID-19, на фона на затрудненията с доставките. Еврокомисията обяви днес, че са договорени допълнително 50 милиона дози от препарата на Pfizer до края на юни.

Решението на американската компания Johnson & Johnson временно да преустанови доставките на ваксини заради случаи на тромбози, показва колко трудна за постигане цел си е поставил в Европейския съюз имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното население на ЕС.„Добрата новина е, че ваксинацията набира скорост в цяла Европа. Държавите-членки са получили досега над 126 милиона дози ваксини. Щастлива съм да кажа, че днес достигнахме 100 милиона ваксинации в Европейския съюз. Това е крайъгълен камък, с който можем да се гордеем”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

СЗО отчита нарастване на глобалните случаи на COVID-19 за седма поредна седмица

От Еврокомисията си дават ясно сметка, за проблемите с доставките на ваксини и че е важно да се действа бързо.

„Правим всичко по силите ни, за да подкрепим разпространяването на ваксините в Европа. Това включва и увеличаване на доставките през следващите седмици и месеци. С удоволствие съобщавам, че постигнахме споразумение с Pfizer/BioNTech за поредно ускоряване на доставката на ваксини”, каза още тя.

Спряха ваксината на „Джонсън и Джонсън" в САЩ и Европа (ОБЗОР)

Фон дер Лайен добави, че от Pfizer ще доставят до юли общо 250 млн. дози. Допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението. От днес започват преговорите с Pfizer и за доставка на 1 млрд. и 800 млн. дози ваксина през 2022-2023 година.

Появиха се информации, че Брюксел няма да продължава догодина договорите за ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Говорител на Еврокомисията обаче отказа да коментира въпроса и заяви, че всички опции са на масата.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК