Ново проучване разкрива с каква скорост се е движил динозавърът

Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста тромаво, съобщи ДПА. Нидерландски учени направиха анатомични анализи и изчислиха, че гигантите са ходели нормално със скорост 1,28 м/сек., което се равнява на 4,6 км/ч. За сравнение средната човешка скорост при ходене е около 1,34 м/сек. до 1,42 м/сек., или 4,8 до 5,1 км/ч.

Продадоха скелет на тиранозавър за 32 млн. долара (СНИМКИ)

Скоростта на ходене на животните може да бъде определена по участващите части на тялото, естествения им ритъм, като се вземе предвид общата конструкция, и необходимостта от съхраняване на енергия, пише екипът на Паша ван Вилерт от университета на Амстердам в сп. "Royal Society Open Science".

В случая с Т. рекс, който е бил дълъг до 13 м, тежал е девет тона, и е ходел на два крака, в ходенето са участвали именно задните му крайници и опашката. Опашката се е вдигала и спускала при всяка стъпка.

В Аржентина е открит фосил на един от последните мегараптори (ВИДЕО+СНИМКИ)

С помощта на 3D реконструкция и биометричен модел на прешлени и стави, учените са изчислили честотата на естествената осцилация на опашката. Те са предположили, че хълбоците са били на височина 3,1 м, а дължината на стъпката - 1,94 м.

Установената скорост на ходене от 1,28 м/сек. е по-ниска от предишните изчисления. Авторите отбелязват обаче, че това е била предпочитаната, а не най-бързата скорост на Т. рекс. Според предишно изследване Т.рекс не е можел да развие скорост от 30 км/ч дори при тичане. 

Източник: БТА