Ценовият рекорд за такъв тип скелет бе едва 8,36 милиона

Скелетът на тиранозавър рекс, живял преди около 67 милиона години, е бил продаден на търг за повече от 31,8 милиона долара. Информацията е публикувана на сайта на аукционната къща „Кристис”, предаде БНР.

Приматите в столичния зоопарк имат нов дом (ВИДЕО)

"Кристис” постави нов световен рекорд в търговията. Тиранозавърът на име Стан беше продаден за 31 847 500 долара", гласи съобщението на аукционната къща, в която се посочва, че по предварителни оценки за Стан се е очаквало да бъдат платени между 6 и 8 милиона долара.

Това е един от най-завършените и добре запазени скелети на Tyrannosaurus rex със 188 кости. Фрагментите му са открити през 1987 г. по време на разкопки в Южна Дакота от палеонтолога - аматьор Стан Сакрисън. Първоначално неговата находка се считала за част от скелета на тревопасния динозавър трицераторпс и едва през 1992 г. учените стигат до заключението, че Сакрисън е открил скелет на тиранозавър.

Според експерти тиранозавърът е тежал 7-8 тона. Това е приблизително двойно повече от африкански слон. Резците му надвишават 27 см дължина.

3000 години по-късно: Тасманийският дявол се завръща в Австралия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Досега ценовият рекорд за продажба на скелет на тиранозавър беше от 1997 г. Тогава скелетът на гигантския хищник бе продаден на търг в Чикаго за 8,36 милиона долара.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.