26 от месоядните бозайници са били пуснати на свобода в резервата „Барингтън топс”

Уникалните двуутробни тасманийски дяволи, които изчезнаха като вид от Австралия преди 3000 години, отново бяха пуснати в природата в континенталната ѝ част.

Операцията се счита за историческа в рамките на амбициозната програма за опазването на вида.

Мечка си "поигра" със спящ край басейна си мъж (ВИДЕО)

Асоциацията „Ози арк” съобщи, че 26 от тези месоядни бозайници са били пуснати на свобода в резервата „Барингтън топс” с площ от 400 хектара. Той е разположен на три часа и половина път северно от Сидни, разказва Си Ен Ен.

Ръководителят на организацията „Ози арк” Тим Фокнър заяви: „След 100 години ще гледаме назад към този ден като на деня, който постви началото на екологичното възстановяване на цялата държава”.

Тарантула гигант вдигна полицията в Германия на крак

„Това не е просто повторно въвеждане в дивата природа на едно от любимите животни на Австралия, но и на животно, което ще проектира цялата околна среда около него, възстановявайки и балансирайки горската ни екология след векове на опустошение от лисици, котки и други инвазивни хищници”, обясни той.

Тасманийските дяволи измряха на континента след пристигането на кучето динго и хабитатът им беше ограничен до остров Тасмания. Там обаче популацията им претърпява също сериозен удар заради заразна форма на рак, която убива 90% от тасманийските дяволи, откакто е открита през 1996 г.

Крокодил се появи в река в Германия (СНИМКИ)

Сега в Тасмания са останали само 25 000 диви тасманийски дявола, а „Ози арк” работи за опазването на вида през последните 10 години. Екипът пусна 11 дявола в дивата природа на 10 септември, след по-ранно пускане на други 15 екземпляра, което означава, че сега в дивата природа на Австралия има 26 тасманийски дявола.

Компанията на Мъск успешно имплантира чипове в мозъка на прасе

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.