Класирането се отлага с 2 дни, а системата за кандидатстване отново е отворена

Родители в София са готови на бунт заради проблем със системата за записване в детски градини и ясли. Класирането се отлага с 2 дни, а системата за кандидатстване отново е отворена. Причината - експерти в Столичната община твърдят, че масово са допуснати грешки при попълването на формулярите. В част от профилите липсвал заявен или потвърден адрес, който е важен за класирането. Числата са красноречиви. Подадените формуляри в системата за кандидатстване са над 23 хиляди.

В около 2400 формуляра полето за адрес по критерий „Уседналост“ е останало празно. А то носи допълнителни точки. За да дадат равен шанс и на тези 10%, от общината отвориха системата отново. Това обаче ядоса родителите, при които грешка няма. Критерият „уседналост” беше въведен за първи път тази година, а още при кандидатстването родителите се оплакваха от проблеми в системата именно в тази графа. 

Родителите проверяват данните в системата за прием в детски градини в София

„Това е недопустимо! С очите си видях как моето дете от 40-о място отиде на 51-о след отварянето сутринта на системата. За обявени 90 свободни места в нашия район в 3 яслени групи, има чакащи 600 деца. Нямам думи, с които да опиша възмущението  си”, заяви Цветелина Георгиева.

Цветелина живее в столичния район "Триадица". Майка е на 2 деца. За едното от тях се надява да намери място в детска градина в близост до дома им. Поводът за недоволството на Цветелина и други родители е новината, която прочитат тази сутрин: класирането за ясли и градини в София се отлага с два дни: от 15 за 17 май.

"Когато започнахме след затваряне на системата да проверяваме критериите, установихме, че в над 2400 кандидатури липсва един от общите, важните критерии. Решихме, че трябва да дадем равен шанс на всички и просто да отложим с един работен ден класирането", заяви Генчо Керезов, зам.-кмет на Столична община.

А грешката се оказва в новия критерий „Уседналост“, който е в сила от тази година. "За една кандидатура на едно дете в момента можем да имаме 4 възможни адреса – по един постоянен и един настоящ за всеки от родителите. Адресът, който дава най-много точки, всъщност може да се използва", посочи още Керезов. 

Срив на системата за кандидатстване за 1 клас и детски градини в София

В 10 процента от кандидатурите обаче това поле е останало празно. "Аз мисля, че трябва да бъдем солидарни - нормално е някой човек да направи пропуск", допълни той. 

Не всички родители обаче са на това мнение.

"В самата система има наръчник за попълване на данните – аз не съм виновна, че мога да чета. Седели сме и сме правили таблици, както правят сигурно стотици други родители – с шансове, с проценти, за да изчислим къде можем да отидем и къде имаме шанс. Моето дете имаше пълен шанс да влезе – в момента моето дете отива на жребий", посочва един от потърпевшите родители. 

За да компенсират родителите, които са попълнили данните си коректно, от Столична община отворили системата не само за сгрешилите. А за всички. Родителите могат да коригират данните си в системата до 18 часа в събота."Още в понеделник ние ще направим класирането в 17 часа под граждански контрол ще излъчваме на живо", посочват от Столична община. 

Отговорите обаче не удовлетворяват недоволните родители. И още утре те излизат на протест под прозорците на общината.