Всеки месец в отдела по киберпрестъпност в ГДБОП получават десетки подобни сигнали

Снимки на млада дама с хиляди последователи в социалните мрежи се оказаха във фалшива платформа за криптовалути. Това, оказва се, не е прецедент - всеки месец в отдела по киберпрестъпност в ГДБОП получават десетки подобни сигнали.

Преди седмица Гергана Паунова получава съобщение – че снимките й се използват за реклама без изобщо да подозира за това. „Под различно име. Дори професията ми е различна. Представено е, че съм от Добрич, а аз съм от София”, разказва тя.

Българка е задържана на о-в Родос за телефонни измами

Гергана е студентка и стюардеса. Има над 40 хиляди последователи в Instagram. Според рекламите обаче тя се казва... Елена. И е вече бивша чистачка, защото едно решение е променило живота й. “Aгитирам хората да инвестират, в това, в което съм инвестирала аз, за да спечелят въпросните 1 млн. евро.  Kазват, че съм и милионерка. Аз не съм и милионерка. Даже милионерка в евро”, твърди Гергана.  

Началникът на отдела по киберпрестъпност в ГДБОП – комисар Владимир Димитров направи проверка по сигнала ни. Оказва се – рекламата е на измамна платформа с криптовалута.

„Имаше множество публикации в интернет, че тази платформа е свързана с измама”, заяви комисар Владимир Димитров – началник на отдел „Киберпрестъпност", ГДБОП.

В САЩ разследват борсата за криптовалути

Те получават до 10 подобни сигнала месечно. А обикновено, за да работи този тип измама се избират снимки на млади, красиви и атрактивни личности. „Всичко е насочено към това да покаже как добре изглеждаща дама до един момент е имала нормален живот, но след инвестиране в определена платформа бързо е натрупала финансови средства и вече се наслаждава на охолен живот”, посочва комисар Димитров.

Разкриването на извършителите е трудно. Често дори невъзможно. Разследванията могат да продължат месеци наред. „На практика, когато започнем едно разследване, установяваме, че парите са изпратени в друга държава, друг континент”, твърди той.

Източват банкови карти с фалшиви онлайн игри (ВИДЕО)

Затова съветите на специалистите са - да не се подвеждаме по гръмки заглавия и да проверяваме информацията преди да инвестираме. „Ако е скоро създадена в близките месец-два във времето, това е категоричен индикатор, че тази платформа е измамна”, категоричен е комисар Димитров.

Гергана вече е подала жалба в ГДБОП, че снимките й са използвани за компютърна измама. И се надява  лицето й да не бъде свързвано с фалшиви обещания.