Лозан Панов и Иван Гешев размениха остри реплики

Нов съдебен скандал по оста Лозан Панов – Иван Гешев. Причината този път е акцията в президентството през миналото лято.  Председателят на Върховния съд забеляза, че в доклада на прокуратурата не пишело нищо за шумните арести на „Дондуков” 2, обявени по-късно от съда за незаконни. Главният прокурор пък го обвини в политическо говорене.

Окончателно: Всички арести след акцията в президенството са незаконни

Според Лозан Панов в годишния доклад на прокуратурата за 2020 година нямало и дума за шумните арести след акцията в президентството. Тогава бяха задържани двама души от екипа на Румен Радев.

„Специално за президентството ние видяхме органи, които са на подчинение към прокуратурата - видяхме бюро за защита на свидетели. Всичко това остана без никакво обяснение”, посочи Панов. Обяснение нямало и за протестите с искане за оставка на Гешев, твърди той.

 А главният прокурор заподозря в думите на шефа на върховния съд политически цели.

„Мястото за политически дебати е в Народното събрание. Живот и здраве, ако някога г-н Панов променим своята битност и не сме членове на Пленума на ВСС, може да водим такъв политически дебат”, заяви Гешев.

Спецпрокуратуратурата с анализ на дейността си до 3 месеца

Панов цитира съдебни решения, според които арестите в президентството са били незаконни. Става дума за задържането за 24 часа на президентския съветник Илия Милушев и на секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Гешев отговори, че не дава указания на прокурорите кой да разследват или обвиняват.

„ Тези действия – законосъобразни или незаконосъобразни, са на МВР, г-н Панов. А не на прокуратурата”, посочи обвинител №1.

 

 

„Структурата на прокуратурата е различна от тази на съда. Структурата на съда не е пирамидална и на върха на тази структура няма фигура като главния прокурор, която е без никакви ограничения и без никакъв контрол”, отвърна Панов.

Острите реплики между двамата големи в съдебната власт бяха прекратени от правосъдния министър Янаки Стоилов, който ръководи заседанието на Пленума на ВСС.